Super namirnica za podizanje nivoa energije: Evo kako se koristi

Namirnice niskog glikemijskog indeksa, poput suvih šljiva, daju dugotrajniju energiju organizmu

13777 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnogi od nas imaju prepune rasporede i pokušavaju na sve načine da održe glavu da ne pada na pola dana, a protiv tog stanja najčešće se borimo drugom ili trećom kafom, što nije baš najbolje rješenje.

Umjesto kafe, čiji prekomjerni unos može da dovede do glavobolje, problema sa spavanjem i anksioznošću, nutricionistkinja Loren Manaker preporučuje suve šljive.

Poznato je da suve šljive djeluju dobro na digestivni sistem organizma, ali dobre su i kao izvor energije u vidu prirodnih šečera, jer ne uzrokuju brzo povećanje nivoa šećera u krvi.

Hrana bogata šećerima izaziva da nivo u krvi prvo naglo poraste a potom naglo padne, što dovodi do umora. Namirnice niskog glikemijskog indeksa, poput suvih šljiva, daju dugotrajniju energiju organizmu.

Dodatni bonus je činjenica da je jedno istraživanje iz 2022. godine pokazalo da redovno konzumiranje suvih šljiva može da pomogne očuvanju kostiju u starijem životnom dobu.

Kako da konzumirate više suvih šljiva

Kada kupujete suve šljive, treba provjeriti da li imaju dodate šećere, a postoje razne opcije kako ih možete uključiti u svakodnevnu ishranu.

Smuti

Za jutarnji smuti, izmiješajte četiri otkoštene suve šljive sa jednom zaleđenom bananom, malo limunove kore, smrznutim breskvama, smrznutim otkoštenim višnjama i pola šolje ovsenog ili drugog mlijeka.

Sa tamnom čokoladom

Otopite malo tamne čokolade na pari, uzmite pet suvih šljiva i potopite ih u čokoladu, a potom ostavite sve na nekoliko sati. Tako ćete dobiti desert pun vlakana i antioksidanata.

U pilećoj salati

Postoji puno recepata za pileću salatu, a dobar način da je poboljšate i iznenadite sve oko sebe jeste da dodate malo sitno sjeckanih suvih šljiva, piše: CNBC

Bonus video: