Bole vas koljena? Pomozite sebi pomoću prirodnih ljekova

Postoje mnogi razlozi za bol u koljenima - od prekomjerne tjelesne težine do povreda, a stalno trošenje zglobova takođe može izazvati bol i nelagodu u koljenu kako vaše tijelo stari

11600 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bol može da varira od blagog do jakog, u zavisnosti od stanja koljena. Iako postoje standardni lijekovi koji je mogu ublažiti, postoje i domaći ljekovi koje možete da isprobate.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima alkalizujuće dejstvo koje može razbiti toksine i riješiti se mineralnih naslaga u zglobovima. Za pripremu ovog domaćeg lijeka, dodajte dvije kašičice jabukovog sirćeta na dvije šoljice filtrirane vode.

Pijte ovu mješavinu tokom dana dok se bol ne smiri. Drugi način korištenja je dodavanje dvije šoljice jabukovog sirćeta u kupku ili vruću vodu i natapajte koljeno koje vas boli oko 30 minuta, piše 24sata.hr.

Čaj od đumbira

Drugi vrlo djelotvoran domaći lijek koji može smanjiti otok i bolove u koljenima je čaj od đumbira. Đumbir ima protivupalna svojstva koja djeluju protiv otoka u tijelu, a može vas osloboditi i bola koji dolazi s njom.

Pripremite đumbir čaj i popijte ga tokom dana kako biste ublažili nelagodu koju osjećate.

Limun

Ako je bol u koljenu prouzrokovana artritisom, koristite limun kako biste smanjili bolove. Limun sadrži limunsku kiselinu koja može da otopi kristale mokraćne kiseline koji se formiraju i nakupljaju u zglobovima.

Kako biste ga pripremili kako treba, razrežite jedan ili dva limuna na male komade, a zatim ih stavite u malu tkaninu koju ćete zavezati. Potopite krpu u toplo susamovo ulje i stavite ga na bolno koljeno na pet do deset minuta.

Trebalo bi to raditi dva puta dnevno kako biste smanjili bol i oticanje.

Gorka so

Poznato je da magnezijumov sulfat u gorkoj soli (Epsom so) pomaže u olakšavanju bolova u koljenu. Magnezijum je poznat po opuštanju mišića, kao i po tome da uklanja višak tečnosti u tkivima. Kada se tečnost ukloni, upala i bol se povlače.

Za ovaj lijek, jednostavno dodajte pola šoljice gorke soli u vruću vodu za kupku i dobro promiješajte. Potopite koljeno u vodu na 15 minuta. Ponovite nekoliko puta nedjeljno sve dok se bol i otok ne smanje.

Kurkuma

Kurkuma je takođe korisna kada je u pitanju ublažavanje bolova u koljenu zbog kurkumina, koji, poznato je, djeluje kao protivupalno sredstvo koje može smanjiti bol.

Od kurkume možete napraviti čaj koji ćete pijuckati tokom cijelog dana ili možete napraviti oblog s kurkumom i maslinovim uljem i nanijeti ga na koljeno.

Bonus video: