Istraženo je: Evo za koliko godina nam loš san skraćuje život

Iako je ovo prva studija koja posebno istražuje gubitak zdravih kardiovaskularnih godina zbog problema sa spavanjem, njeni rezultati su potkrijepljeni prethodnim istraživanjima

16178 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nova studija koju su radili istraživači sa Univerziteta Sydney u Australiji i Univerziteta Južne Danske pokazala je da loš san utiče na dugovječnost našeg kardiovaskularnog zdravlja

Studija sprovedena na 308.683 odraslih osoba srednjih godina pokazala je da su poremećaji spavanja povezani sa značajnim smanjenjem broja godina i srčanog zdravlja koje osoba doživljava.

U studiju su bili uključeni klinički poremećaji spavanja kao što su nesanica i poremećaji povezani s disanjem, kao i niz drugih problema povezanih sa spavanjem, poput sukoba rasporeda/hronotipa (vrsta spavanja), hrkanja i dnevne pospanosti.

Dva najčešća poremećaja spavanja povezana s disanjem koja su razmatrana u studiji bila su centralna apneja i opstruktivna apneja za vrijeme spavanja.

Analiza je otkrila da su poremećaji spavanja s disanjem povezani sa skraćivanjem životnog vijeka osobe zdravog srca za oko 7 godina.

Šta je studija otkrila

Kod žena, poremećaji spavanja povezani s disanjem bili su povezani sa 7,32-godišnjim smanjenjem godina zdravog srca, dok je ta brojka kod muškaraca iznosila 6,73 godine .

“Spavanje je višedimenzionalno i složeno”, rekao je koautor studije prof. Emmanuel Stamatakis za Medical News Today.

“Naša studija sugeriše da se tome treba posvetiti holistički, a ne ograničiti raspravu na na primjer samo trajanja spavanja”, istakao je.

Autori studije nadaju se da će podstaći kardiologe i druge ljekare da ozbiljnije pristupe temi spavanja i s pacijentima rade na rješavanju problema koji mogu dugoročno uticati na zdravlje srca, prenosi Ordinacija.

Dnevni uticaj lošeg sna

Osim dugoročnih učinaka na zdravlje, loš san može na još mnogo načina da utičei na svakodnevni život ljudi.

Pretjerani umor povećava rizik od nesreća zbog sporijeg vremena reakcije i gubitka pažnje, istakao je dr Jonathan Cedernaes, stručnjak za spavanje sa Univerziteta Uppsala u Švedskoj.

Osim toga, loš san može da pogorša dnevnu fizičku aktivnost osobe, naruši metaboličku funkciju i podstakne upale, dodao je. Loše raspoloženje, razdražljivost i nemogućnost koncentracije obilježja su nedovoljnog sna.

“Svi mi s vremena na vrijeme patimo od lošeg sna, ali kada to postane hronično, to je razlog za brigu – tada treba razmisliti o traženju stručne pomoći”, rekao je dr Cedernaes.

Loš san i dugoročno zdravlje

Prof. Stamatakis je sugerisao da bi posebno poremećaji spavanja povezani s disanjem i zdravljem srca mogli da imaju veze sa zajedničkim problemima koji leže u pozadini oba poremećaja.

“Poremećaji spavanja povezani s disanjem u velikoj su mjeri prouzrokovani utvrđenim kardiovaskularnim faktorima rizika poput gojaznosti i fizičke neaktivnosti“, istakao je.

Poremećaj disanja tokom spavanja takođe može da pogorša san sam po sebi, što rezultira fragmentiranijim, a time i manje obnavljajućim snom, primijetio je dr Cedernaes.

Dodao je da se loš san takođe povezuje s abnormalnom regulacijom kardiovaskularnog sistema, uključujući srce i krvne sudove, kao i s povećanom upalom, neregulisanim krvnim pritiskom i poremećajem simpatičkog nervnog sistema.

Naglašavanje važnosti sna

Iako je ovo prva studija koja posebno istražuje gubitak zdravih kardiovaskularnih godina zbog problema sa spavanjem, njeni rezultati su potkrijepljeni prethodnim istraživanjima, rekao je dr Cedernaes.

Srećom, takođe se pokazalo da “produženje sna – ili čak drijemanje – može poboljšati takve parametre”, primijetio je istraživač.

Bonus video: