Na koje sve načine kopriva pomaže zdravlju: I kako napraviti sok i čaj

Dobra je u bobi protiv anemije, antibakterijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, pomaže i regulaciji krvnog pritiska i ima još…

22247 pregleda 60 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Biljka od koje smo kao djeca bježali pruža mnogobrojne pogodnosti kada je zdravlje u pitanju. Najbolji način na koji možemo iskoristiti sva njena lekovita svojstva jeste, u poslednje vreme veoma popularan, sok od koprive.

Za šta je sve kopriva dobra?

Osim što je zaštićenom od životinja i štetočina drži kisjelina koja izaziva plihove i opekotine, kopriva je izuzetno ljekovita u svakom dijelu, od listova, stabljike, pa preko cvijeta i korena.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.

Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma. Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj mjeri gubi, a koprivu u svježem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom koji uzimanje svježe koprive može izazvati.

Posjeduje antibakterijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim aminokiselinama, bjelančevinama i ugljenim hidratima čine koprivu sjajnim lijekom za mnoge bolesti.

Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.

kopriva
foto: Shutterstock

Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajan su dio brojnih pogodnosti koje nam ova prijateljica iz dvorišta donosi.

Sok od koprive

Kopriva u bilo kom obliku je prijatelj organizma, bilo da su u pitanju artritis, astma, žuč, urinarni ili respiratorni problemi, problemi sa kožom ili grčevima u želucu.

Kada smo zaključili koliko je sama kopriva dobra za tijelo i organizam, trebalo bi napomenuti koje pogodnosti donosi u obliku soka, piše Citymagazin.

Sok od koprive ima pozitivan uticaj kada su u pitanju:

  • stimulacija limfnog sistema
  • poboljšavanje imuniteta
  • jačanje fetusa kod trudnica
  • ublažavanje grčeva kod menstruacije
  • pomoć kod oboljenja disajnih puteva
  • smanjenje mučnine
  • prehlada
  • upalni proces
  • dijareje
  • anemije

Recept za tradicionalni sok od koprive

Sastojci:

  • 30-40 vrhova mlade koprive
  • 3 l hladne vode
  • 5-6 arguma (kombinacija limuna, pomorandže - po želji)
  • 1 kg šećera

Priprema:

Potrebno je da uberete vrhove koprive na njivi ili blizu šume, kraj potoka ili u vašoj bašti. Koprivu stavite u vodu i nasiječete 6 limunova ili kombinaciju citrusnog voća koje ste izabrali. Mješavinu poklopite i ostavite je tako 24 časa. Nakon ovog perioda rukama izgnječite sastojke, zatim ih procijedite i dodajte šećer. Važno je miješati sirup dok se šećer ne otopi, dovoljno je u naredna 24 časa povremeno miješati kako bi se sve sjedinilo. Nakon što se šećer dobro otopio, sirup sipajte u staklene flaše i čuvajte ga na suvom i hladnom mjestu.

Čaj od koprive

Za sve one koji muku muče s viškom kilograma, kopriva je potencijalno dobar izbor, ako je koristite za pravljenje čaja. Ona pospješuje proces detoksikacije organizma i pomaže u izlučivanju viška vode bez gubitka vitalnosti i energije. Podaci o nutritivnoj vrijednosti čaja od koprive pokazuju da je bogat magnezijem, važnim mineralom koji pomaže u brojnim tjelesnim funkcijama.

Za pripremu čaja od svježe koprive potrebni su vam sljedeći sastojci:

200 ml vode,

nekoliko listova svježe koprive.

Priprema:

Stavite vodu da provri

Koprivu prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji između 5 i 10 minuta.

Nakon što je kopriva odstajala u vreloj vodi, mješavinu je potrebno procijediti.

Za početak popijte samo jednu šoljicu čaja od koprive kako biste bili sigurni da nećete imati nikakve reakcije na njega.

Čaj nipošto nemojte pripremati u metalnoj posudi ili šolji.

Bonus video: