Riječ stručnjaka: Pomaže li soda bikarbona kod pranja voća i povrća

Na pitanje, da li se sodom bikarbonom uklanjaju i pesticida iz voća i povrća doktor Stevan Blagojević je bio jasan: „Ne".

10092 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju u Beogradu dr Stevan Blagojević otkriva kako najbolje da peremo omiljene namirnice i otklonimo pesticide sa njih.

Pranje voća i povrća prije jela je nužno kako bismo otklonili prljavštinu, pesticide i bakterije koji mogu da budu štetni po naše zdravlje. I dok ih jedni samo ovlaš properu vodom, drugi se odlučuju za temeljno pranje, najčešće uz pomoć sode bikarbone.

Pitanje je da li je to zaista potrebno i kako utiče na naše omiljene namirnice.

Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju dr Stevan Blagojević, gostujući na Prva Tv objasnio je da li je sve ovo potrebno kako bismo se zaštitili.

„To je jedan način koji se propagira, ali nije potrebno. Jagode je dovoljno oprati u vodi, kao i drugo voće. Soda bikarbona mijenja pH, vjerovatno će promijeniti malo boju i ukus“, objašnjava dr Blagojević.

Na pitanje, da li se sodom bikarbonom uklanjaju i pesticidi iz voća, doktor je bio jasan:

„Ne. Soda bikarbona samo utiče na promjenu PH, niti utiče pretjerano na rastvorljivost, niti skida masnoće. To je priča koju je neko postavio i nije uopšte provjeravao“, objašnjava direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju.

Kako istiće doktor, većina voća i povrća se prska u nekim ciklusima malim koncentracijama pesticida – i jabuke, jagode, luk, paradajz… Dodaje da sve što izgleda za oko lijepo, spanać ili mladi luk, sadrži pesticide i zaštićeno je njima. Kada je riječ o namirnici koja se najviše prska, dr Blagojević ističe da su to jabuke,

„Ako se dobro operu, skinu se pesticidi. Dovoljno je 10-15 minuta mlakom vodom oprati namirnice“, savjetuje doktor Blagojević

Bonus video: