Dermatolog otkriva koje namirnice najviše uništavaju kožu

Pored namirnica bogatih šećerom, alkoholna pića su druga stvar koja najviše uništava kožu

14120 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnoge studije su pokazale da hrana koju konzumiramo utiče na zdravlje našeg tijela, kao i na zdravlje naše kože.

Kako prenosi "Daily Mail", ishrana bogata voćem i povrćem može našoj koži dati sjaj, ali i mladalački izgled. Međutim, određena hrana može dovesti do problema sa kožom kao što su bubuljice, akne, suva koža, pa čak i bore.

"Postoje određene namirnice koje ne preporučujem svojim pacijentima kako bi održale što bolje zdravlje kože", objašnjava dermatolog Tivi Marutapa, koja je navela nekoliko namirnica za koje kaže da ih nikada ne konzumira, a koje i ne preporučuje drugima.

Prvo, ona tvrdi da prije svega treba izbjegavati konzumiranje hrane bogate rafinisanim šećerom. Poznato je da prevelika konzumacija šećera može izazvati povećanje tjelesne težine i propadanje zuba, ali nije dobao ni za našu kožu. Previše rafinisanog šećera može pokrenuti procese starenja u ćelijama tijela, upozorava dr Marutapa.

"Naravno da možemo da uživamo u rafinisanom šećeru u umjerenim količinama, kao što su torte, biskviti ili slatkiši, a ja sam sklona da pojedem kuglu sladoleda. Međutim, višak rafinisanog šećera u našoj ishrani može ubrzati starenje kože“, dodaje ona.

Pored namirnica bogatih šećerom, tvrdi da su alkoholna pića druga stvar koja nam najviše uništava kožu. Kako objašnjava, konzumiranje velikih količina alkohola ne samo da izaziva mamurluk, već je i veoma loše za našu kožu.

Diuretički efekat koji podstiče tijelo da izlučuje više tečnosti dovodi do gubitka tečnosti i hranljivih materija koje su od vitalnog značaja za zdrav izgled kože, prenosi N1.

"Kao rezultat toga, koža može biti natečena i naborana zbog gubitka elastičnosti. Alkohol takođe izaziva iritacije kože, što dovodi do crvenila, pa čak i osipa. Generalno savjetujem da svedete alkohol na minimum, posebno prije velikog događaja kada želite da vaša koža izgleda najbolje“, savjetuje Marutapa.

Bonus video: