Virak, magična biljka za žene

Smatra se da mnogi sastojci biljke, posebno tanini i gorke supstance, balansiraju i regulišu funkcije ženskog reproduktivnog sistema

16213 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Virak, biljka poznata i kao vrkuta ili gospin plašt (lat. Alchemilla vulgaris) je biljka koja se veoma cijeni kao lijek za ženske bolesti, ali i mnoge druge tegobe.

Ime Alchemilla vodi poreklo od reči „alhemija“, što se odnosi na vjerovanje da kapljice vode koje se formiraju na listovima ove biljke mogu pretvoriti osnovne metale u zlato. Takođe se vjerovalo da ove kapi imaju misterioznu i magičnu moć koja, pored transformacije običnih metala u zlato, može takođe da se koristi za povratak mladosti.

Virak za trudnoću i porođaj

Iako se ova biljka ne preporučuje za upotrebu u ranim fazama trudnoće, zahvaljujući njenom stimulativnom efektu, mnogi herbalisti smatraju da je virak odličan prirodni lijek za žene koje se približavaju porođaju. Biljni čaj od virka ima za cilj da ojača matericu i olakša porođaj, a vjeruje se i da povećava proizvodnju mlijeka nakon porođaja.

Prirodni lijek za regulisanje menstruacije

Virak biljka kao prirodni lijek se koristi za smanjivanje bolova povezanih sa menstruacijom. Djeluje adstringentno na matericu i može biti od koristi za teško ili produženo menstrualno krvarenje ili krvarenje materice između normalnih menstrualnih perioda.

Kada se ekstrakt virka koristi oralno, dovodi do vidljivih promjena nakon svega tri do pet dana upotrebe, a ima i preventivni efekat kada se uzima 10 do 15 dana prije očekivane menstruacije.

Virak se koristi lokalno kao biljna kupka, može se koristiti kao umirujući tretman za različite ženske ginekološke poremećaje, kao što su vaginalna upala i vaginalni sekret.

Pomaže kod fibroida i endometrioze, pojačanog menstrualnog krvarenja, kod mioma, reguliše hormone, dobro utiče na simptome menopauze, ciste, upalu jajnika

Liječenje rana

Virak se smatra dobrim prirodnim lijekom za rane, posjekotine i ogrebotine. Smatra se da pomaže u smanjenju bola i ubrzavanju procesa zarastanja. Za liječenje malih povreda kože, natopite oblogu u čaj od virka ili ekstrakt ove biljke i nanesite na oštećenu površinu.

U slučaju sporog zarastanja rana, možete da nanesete izmrvljene listove virka direktno na ranu ili možete da isperete ranu jakim čajem napravljenim od ove biljke.

Virak za njegu kože i digestivne bolesti

Pokazano je da virak biljka dobro funkcioniše kada se koristi kao sastojak krema za kožu protiv osipa, ekcema, akni i ujeda insekata. Kreme koje sadrže virak takođe mogu biti korisne u omekšavanju suve i grube kože.

Kao sredstvo za grgljanje, može se koristiti kao lijek za krvarenje desni, afte i bol u grlu.

Adstringentni efekat ove ljekovite biljke može biti koristan u liječenju poremećaja crijeva, kao što su krvave stolice i dijareja.

Doziranje i primjena

Kao biljni čaj: Dodajte dve kašičice sušene biljke u 200-300 ml vode koja je ključala i pustite da odstoji 10-15 minuta. Često se preporučuje pijenje tri šolje ovog čaja dnevno.

Bonus video: