SZO: Zaslađivač aspartam moguć izazivač kancera

Aspartam, koji se koristi u proizvodima kao što je "Coca-cola" i drugim dijetalnim gaziranim pićima, kao i žvakaćim gumama "Mars Ektra" i u nekim "Snapple" napicima, naći će se prvi put na listi Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) u julu kao "vjerovatno kancerogen za ljude"

12900 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedan od najčešćih vještačkih zaslađivača na svijetu vjerovatno će sledećeg mjeseca biti proglašen kancerogenim od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Aspartam, koji se koristi u proizvodima kao što je "Coca-cola" i drugim dijetalnim gaziranim pićima, kao i žvakaćim gumama "Mars Ektra" i u nekim "Snapple" napicima, naći će se prvi put na listi Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) u julu kao "vjerovatno kancerogen za ljude".

To su kazali iz ogranka za istraživanje raka SZO, prenosi Rojters.

Odluka IARC-a, finalizovana ranije ovog mjeseca nakon sastanka eksternih eksperata grupe, ima za cilj da procijeni da li nešto predstavlja potencijalnu opasnost ili ne, na osnovu svih objavljenih dokaza.

Ne uzima se u obzir koliko proizvoda osoba može bezbjedno da konzumira.

Ovaj savjet dolazi od posebnog stručnog komiteta SZO za aditive u hrani, poznatog kao JECFA (Zajednički stručni komitet SZO i Organizacije za hranu i poljoprivredu za aditive u hrani), zajedno sa odlukama nacionalnih regulatora.

Međutim, slične presude IARC-a u prošlosti za različite supstance, izazvale su zabrinutost među potrošačima u vezi sa njihovom upotrebom, te dovele do tužbi i izvršile pritisak na proizvođače da ponovo kreiraju recepte i zamijene alternativom.

To je dovelo do kritika da procjene IARC-a mogu da zbune javnost.

Bonus video: