Znamo da je zdrav: Ali kako se riješiti zadaha od bijelog luka?

Nažalost, konzumacija ove namirnice povezana je s problemima zadaha iz usta koji mogu stvoriti neprijatne situacije

8331 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bijeli luk je namirnica koja našem tijelu donosi mnoge dobrobiti: njegova antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstva dobro su poznata od davnina.

Osim toga, konzumacija bijelog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava zdravlje srca.

Međutim, nažalost, konzumacija ove namirnice povezana je s problemima zadaha iz usta koji mogu stvoriti neprijatne situacije zbog prisustva nekih materija koje se tokom procesa varenja apsorbuju u krvotok i transportuju do pluća.

Zato pranje zuba nakon konzumacije bijelog luka nije tako korisno za uklanjanje lošeg zadaha kao žvakaća guma ili menta: problem nije u ustima, već u probavnom sistemu, piše Novi list.

Što onda uraditi? Na svom Instagram profilu dr Megan Rossi podijelila je djelotvoran i prirodan trik za neutralizovanje lošeg zadaha koji nastaje konzumacijom bijelog luka.

Da biste riješili problem, samo pojedite jabuku u istom obroku.

“Pokazalo se da biljne hemikalije (uključujući kvercetin) u jabuci stupaju u interakciju sa jedinjenjima sumpora u bijelom luku, neutralizujući taj poseban miris,” objašnjava dr Rossi u svojoj objavi.

Ali nije samo jabuka ta koja ima “moć” nad bijeli lukom.

Evo popisa namirnica koje se mogu dodati u jela bogata bijelim lukom kako bi se neutralizovao miris te namirnice (riječ je o povrću koje se mora jesti isključivo sirovo da bi bilo djelotvorno.

  • zelena salata
  • peršun
  • nana
  • spanać

Ukratko, ako namjeravate da se počastite jelima sa bijelim lukom ili ih da ih pripremite za goste, ne zaboravite da na sto stavite lijepu korpu jabuka ili da u jelo dodate malo spanaća ili peršunovog lista kako biste spriječili neugodan zadah.

Bonus video: