Mislimo da su bezopasni: Tri simptoma mogućih ozbiiljnih oboljenja

Otekle noge mogu biti posljedica vrućine ili dugog sjedjenja, međutim mogu biti i vjesnik nečega ozbiljnijeg...

7424 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuterstock
Ilustracija, Foto: Shuterstock

Često, zbog manjka vremena, ne obratimo pažnju na neke, naizgled bezazlene, simptome. Iako nisu uvijek alarmantni, postoje tri simptoma koja mogu zahtijevati posjetu ljekaru.

Prekomjerno znojenje

Znojenje je najčešće posljedica toplote, međutim može biti prouzrokovano i anksioznošću, menopauzom, nekim ljekovima, niskim šećerom u krvi i konzumiranjem alkohola. Javlja se i kod stanja kao što su dijabetes, problemi sa štitnom žlijezdom i poremećaji nervnog sistema. Noćno znojenje može biti posljedica i infekcije, i, u rijetkim slučajevima, nekog oblika karcinoma.

Tinitus

Tinitus ili zujanje u ušima uglavnom je bezopasna pojava koja prolazi sama od sebe. Međutim, ukoliko potraje, poželjno je da provjerite nivo šećera u krvi, nivo hormona štitne žlijezde, mogući nedostatak gvožđa ili mogućnost multiple skleroze.

Takođe, tinitus može biti simptom moždanog udara, ali tada se javlja u kombinaciji sa drugim simptomima, kao što su slabost ili utrnulost lica, teška vrtoglavica ili iznenadan gubitak sluha.

Oticanje nogu

Otekle noge mogu biti posljedica vrućine ili dugog sjedjenja, međutim mogu biti i vjesnik nečega ozbiljnijeg.

Otok nogu najčešće je izazvan nakupljanjem tečnosti, gojaznošću, trudnoćom, uzimanjem određenih ljekova ili prevelikom količinom soli u ishrani. Takođe, nakupljena tečnost može ukazivati na probleme sa srcem, bubrezima ili jetrom.

Ukoliko je otok praćen crvenilom, i to na samo jednoj nozi, obavezno se obratite ljekaru, piše index.hr.

Bonus video: