Naglo se gojite, a jedete kao i obično? Ovo može biti krivac

Zadržavanje tečnosti u tijelu ili promjena metabolizma upućuju na činjenicu da nešto nije u redu s vašim zdravljem

10503 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tjelesna težina varira tokom života i logično, zavisi od mnogih faktora kao što su godine, zdravstveno stanje, ishrana, hormonski disbalans i fizička aktivnost.

Promjene težine mogu biti posljedica nečeg bezopasnog poput promjene stila života. Međutim, ako u kratkom razdoblju primijetite drastičnu razliku u svojim kilogramima, a vaša se rutina nije promijenila, u smislu da jedete istu količinu hrane i jednako se krećete, to može biti opravdani razlog za zabrinutost, piše Gloria.

Medicinska stanja povezana s povećanjem tjelesne težine

Povećanje tjelesne težine može biti prouzrokovano zadržavanjem tečnosti u tijelu ili promjenama u našem metabolizmu - oboje mogu signalizirati na nešto ozbiljnije.

Smanjena aktivnost štitne žlijezde, poznata kao hipotireoza može, zbog nedovoljne proizvodnje hormona, da uspori metabolizam. Ovo stanje takođe može prouzrokovati zadržavanje vode u tijelu zbog čega dolazi do povećanja tjelesne težine. Osobe s nedovoljno aktivnom štitnom žlijezdom takođe mogu osjetiti pojačani apetit koji opet može prouzrokovati dobijanje neželjenih kilograma.

Bolesti srca, bubrega ili jetre takođe mogu izazvati zadržavanje tečnosti u tijelu, što dovodi do iznenadnog povećanja tjelesne težine.

Na metabolizam negativno utječe i Kušingov sindrom - stanje koje se javlja kada tijelo proizvodi pretjeranu količinu kortizola. Povećanje težine, posebno na licu, gornjem dijelu leđa i stomaku, mogu biti neki od vidljivih simptoma.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) takođe može prouzrokovati povećanje tjelesne težine zbog insulinske rezistencije i hormonske neravnoteže.

Šta učiniti ako primijetite iznenadno povećanje tjelesne težine

Neobične uzroke, uključujući medicinska stanja, hormonski disbalans i životne navike u ovakvim okolnostima j treba da provjeri ljekar i eventualno postavi dijagnozu i preporuči liječenje.

Ako se osnovno medicinsko stanje prepozna kao uzrok povećanja tjelesne težine, preporučiće vam odgovarajući plan liječenja u smislu ishrane koji treba da primijenite. Pored toga, treba razmotriti i adekvatnu tjelesnu aktivnost i promjene ostalih životnih navika koje će pozitivno uticati na vraćanje tijela u balans.

Bonus video: