Rezultati istraživanja: Kako i koliko hrana utiče na plodnost

Iako mnogi faktori koji doprinose plodnosti mogu biti izvan vaše kontrole, ipak možemo uticati na izbor hrane

2916 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Plodnost je po prirodi osjetljiva tema, posebno imajući u vidu činjenicu da je praktično ne možemo kontrolisati. Neplodnost utiče na znatan dio parova u Evropi. Procjenjuje se da oko 10 do 15 odsto parova doživljava neplodnost u nekom trenutku tokom reproduktivnih godina. Ipak, istraživanja čije rezultate je objavio Nutrition Journal upućuju na to da određeni prehrambeni obrasci mogu pomoći da se poveća plodnost dok drugi mogu djelovati protiv nje.

Studija je pokazala je da pro inflamatorna (proupalna) ishrana povećava vjerovatnoću za neplodnost kod žena za 86 osto. U ovom istraživanju učestvovalo je ukupno 4437 žena (411 s problemima neplodnosti i 4026 bez njih).

Svaka je učesnica je ispunila upitnike o učestalosti hrane kako bi utvrdila svoj rezultat prema Dijetalnom upalnom indeksu (DII). Ocjena ovog indeksa uzima u obzir 45 prehrambenih parametara, uključujući sadržaj vlakana, vitamina i masti. Što je veći DII rezultat, to je veći postotak pro inflamatorne hrane u svakodnevnoj ishrani.

Ispitanice su podijeljene u četiri grupe: prva. s najnižim proupalnim rezultatom do četvrte, s najvišim proupalnim rezultatom. Nakon analize podataka, istraživači su zaključili da je za one s višim DII rezultatima i do 86 posto, vjerojatnije da će imati probleme s plodnošću za razliku od onih s nižim rezultatima, prenosi Gloria..

Šta je pro inflamatorna ishrana?

Pojam pro inflamatorne ishrane znači konzumiranje one hrane koja povećava hroničnu upalu u tijelu. Primjeri proupalne hrane uključuju rafinirane šećere, prerađeno meso i prerađene i brze ugljene hidrate.

Iako ova studija ne navodi specifičnu hranu koju treba jesti ili izbjegavati, predloženi opšti smjer je kretanje prema potpunijoj i prirodnijoj hrani. Zanimljivo je da je unos vlakana bio najveći u prvoj grupi, iako je ukupni kalorijski unos bio najniži.

"Naši rezultati su pokazali da se ishrana bogata biljnim vlaknima i omega-3 masnim kisjelinama i siromašna nezdravim prehrambenim faktorima kao što su jednostavni šećeri i zasićene masti, može smatrati primjerenim pristupom za smanjenje rizika od neplodnosti", rekli su istraživači.

Koja je anti inflamatorna (protivupalna) hrana dobra?

Ne postoji univerzalna protivupalna hrana koja će funkcionisati za sve, ali ipak možete raditi na zamjeni rafiniranih šećera i prerađene hrane prirodnom, bogatim vlaknima.

Imajte na umu da ishrana sigurno nije jedini faktor koji utiče na plodnost. Ali, ona je jedan od faktora na koji možete da utičete pa je korisno eksperimentirati s ograničavanjem proupalne hrane. Dodatni faktori koji utiču na plodnost su stres, loš kvalitet sna, nedostatak vježbanja i ostalo.

Bonus video: