Melatonin za brže zaspivanje i kvalitetniji san: Treba biti oprezan

Melatonin je supstanca koju organizam prirodno proizvodi i koja olakšava uspavljivanje, a manjak melatonina se može nadoknaditi uzimanjem melatonina u obliku dijetetskih suplemenata. Evo ko treba da bude oprezan

18100 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Farmaceuti melatonin preporučuju kod hronične i akutne nesanice, osobama koje rade noću ili po smjenama, prilikom putovanja i promjene vremenskih zona, kao i kod nesanice izazvane apstinencijalnom krizom tokom odvikavanja od cigareta, alkohola ili ljekova

Nesanica i iscrpljenost organizma, koju ona prouzrokuje, čak i kad traju svega nekoliko dana, mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Dolazi do pojačanog stresa i anksioznosti, kao i do pada imuniteta i moguće depresije. Dobar i okrepljujuć san je neophodan za normalno funkcionisanje organizma.

Melatonin je supstanca koju organizam prirodno proizvodi tokom noći i koja olakšava uspavljivanje i omogućava čvršći san.

Lučenje melatonina se tokom godina smanjuje i nakon 45. godine počinje značajno da opada. Upravo iz tog razloga, starije osobe često imaju problem sa nesanicom. Manjak melatonina se može nadoknaditi uzimanjem melatonina u obliku dijetetskih suplemenata, piše Novi list.

Nuspojave melatonina su prilično rijetke, ali uvijek je dobro biti oprezan.

san
foto: Shutterstock

U određenim životnim razdobljima, iz raznih razloga, od nakupljanja stresa do trudnoće, ovaj suplement se koristi upravo kod blažih problema s nesanicom.

Pravilna primjena suplemenata melatonina, dakle njegove “sintetske” verzije, u odgovarajućim dozama i prema indikaciji ljekara, ne uključuje posebne nuspojave.

Međutim, nepravilna upotreba ili prekomjerne doze mogu dovesti do nekih učinaka koje treba uzeti u obzir:

1. Pospanost

Među najčešćim nuspojavama je pospanost tokom dana nakon uzimanja i osjećaj ošamućenosti.

Iz tog razloga one koji tokom dana obavljaju poslove koji zahtijevaju pažnju i koncentraciju potrebno je upozoriti na moguća dejstva na sposobnost budnosti i treba pažljivo pročitati uputstva na pakovanju.

2. Alergijske reakcije ili preosjetljivost

Ova vrsta simptoma je vrlo rijetka i najčešće nije izazvana melatoninom. Ponekad, međutim, alergijska reakcija može biti povezana s pomoćnim materijama prisutnim u lijeku.

Ako znate da ste alergični na određeni sastojak (na primjer intolerancija na laktozu), savjetuje se da o tome obavijestite farmaceuta u trenutku kupovine kako biste odabrali drugi proizvod.

3. Interakcija s ljekovima

Moguće je da dodatak melatonina može uticati na postojeću terapiju ljekovima.

Na primjer, melatonin u neadekvatnim dozama može izazvati tahikardiju i depresiju kod onih koji uzimaju ljekove za regulaciju srca ili raspoloženja.

Ova dejstva su važna i ne smiju se potcjenjivati. Zato je u takvim situacijama bitno mišljenje ljekara.

Čak i sedativi ili ljekovi protiv stresa, tjeskobe ili nesanice, kao što su benzodiazepini ili prave tablete za spavanje, povezani s melatoninom mogu da pojačaju djelovanje.

Isto važi i za kontraceptivne pilule, antiepileptike ili ljekove za dijabetes.

Melatonin, među svojim brojnim funkcijama, igra važnu ulogu u stimulaciji imunološkog sistema, zato oni koji uzimaju imunosupresive moraju biti oprezni.

Na kraju, dobro je imati na umu interakciju s kofeinom, koji smanjuje nivo melatonina u tijelu: ispijanje kafe i potom uzimanje dodatka bilo bi potpuno beskorisno za uspavljivanje.

Kontraindikacije

Zbog mogućih nuspojava melatonina i mogućih interakcija s određenim grupama ljekova, važno je za mišljenje pitati svog ljekara i biti oprezan ako imate određena medicinska stanja uključujući bolest jetre, bolest bubrega, autoimunu bolest, epilepsiju, depresiju ili zgrušavanje krvi.

Kada je riječ o trudnicama i dojiljama, još nije jasno mogu li dodaci melatonina imati negativna dejstva na fetus ili na njegov razvoj tokom trudnoće. Nedostaju čvrsti naučni dokazi. Zato je u tim slučajevima potrebno zatražiti ljekarsku procjenu.

Bonus video: