Pet najgorih namirnica koje možemo pojesti prije spavanja

Jesti prije spavanja inače nije preporučljivo, ali neke namirnice posebno treba izbjegavati

24788 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnogi od nas uveče požele da nešto pregrizu, ali nutricionistkinja Eliza Loukou za The Sun otkriva da konzumiranje određenih namirnica prije spavanja nije nimalo dobra ideja. Dodaje da, iako postoji hrana koju možemo sigurno konzumirati i koja nam neće poremetiti kvalitet spavanja, jelo kasno uveče treba izbjegavati.

Prema njenom mišljenju, ovo su pet najgorih namirnica koje možemo pojesti prije spavanja.

Čokolada

Kako objašnjava nutricionistkinja Loukou, čokolada sadrži velike količine kofeina koje loše djeluje na kvalitet našeg sna, odnosno može dovesti do nesanice. Isto tako, čokolada ima i puno šećera zbog čega takođe nije najbolji izbor za jelo prije spavanja.

Sir

Ovaj ukusan međuobrok zapravo je jedna od najgorih namirnica koje možete pojesti prije spavanja, smatra nutricionistikinja. Naime, sir, a naročito zreli, u sebi sadrži visok nivo aminokiseline zvane tiramin koja budi energiju i zbog toga može da šteti našem snu. Tiramin podstiče nadbubrežnu žlijezdu da oslobađa hormone koji čine da se osjećamo budnima.

Začinjena i masna hrana

Da bi naše tijelo uspjelo da pravilno svari masti iz hrane, treba vremena. Upravo zbog toga bi namirnice koje su masne trebalo izbjegavati prije spavanja, a isti je slučaj i sa začinjenom hranom. Osim toga, začinjene namirnice mogu ometati regulaciju temperature našeg tijela, a za to je potrebna visok nivo energije, što duboko spavanje čini prilično nemogućim.

Slatkiši

Konzumiranje slatke hrane prije spavanje može dovesti do naglog porasta nivoa šećera u krvi koji se kasnije spušta tokom spavanja. To je slučaj sa sladoledom, kao i sa slatkišima, kolačima i keksima. Prema Healthlineu, hrana koja izaziva značajne skokove i padove nivoa šećera u krvi podstiče otpuštanje hormona poput adrenalina i kortizola, što može dovesti do problema sa spavanjem.

Slane grickalice

Ono što mnogima čini grickalice toliko ukusnima je so. Nažalost, previše soli može dehidrirati tijelo dok takođe povećava zadržavanje vode, prouzrokujući umor i iscrpljenost, objašnjava nutricionistkinja. Studija Evropskog društva za endokrinologiju otkrila je da slana hrana, poput čipsa, može prouzrokovati probleme sa snom, prenosi index.hr.

Bonus video: