Kako mjeriti krvni pritisak: Da li može pomoću mobilnog telefona?

Postoji opšta saglasnost među medicinskim stručnjacima da mobilni telefoni i slični uređaji nemaju preciznost potrebnu za mjerenje krvnog pritiska. A kako pravilno mjeriti pritisak kućnim aparatom?

8480 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Povišen krvni pritisak (hipertenzija) je prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije hronična nezarazna bolest u kojoj su vrijednosti krvnog pritiska iznad 140/90 mmHg.

Često pacijenti nemaju nikakve simptome pa se hipertenzija jos naziva “tihi ubica”. Zato je potrebno svakodnevno kontrolisanje vrijednosti krvnog pritiska. Neliječena hipertenzija dovodi do komplikacija od kojih su najčešći moždani I srčani udar.

Mnogi ljudi, na preporuku ljekara ili samostalno, provjeravaju vrijednosti krvnog pritiska u kućnim uslovima. Za tu svrhu u posljednje vrijeme se, vrlo agresivno, reklamiraju razne aplikacije pomoću kojih navodno možete mobilnim telefonom možete izmjeriti puls i krvni pritisak. Sve je ilustrovano snimkom ljekara koji odbacuju slušalice i uzimaju telefon kako bi izmjerili pritisak i sličnim zavodljivim sadržajima.

Da li su aplikacije za praćenje krvnog pritiska bezbjedne?

Iako se mjerenje krvnog pritiska na pametnom telefonu čini zgodnim, oslanjanje samo na ovu metodu nije bezbjedno i može dati pacijentima netačne podatke. Jedna studija je otkrila značajno neslaganje između očitavanja krvnog pritiska uzetih standardnim metodama u odnosu na one urađene telefonskim aplikacijama i zaključila da su neke telefonske aplikacije čak potpuno maskirale simptome hipertenzije, piše healthnews.com.

Mnogi telefoni i pametni uređaji imaju aplikacije i senzore koji tvrde da mogu mjeriti krvni pritisak ali stručnjaci upozoravaju da su ovi rezultati često nepouzdani. Većina tih aplikacija koristi senzore ugrađene u sam mobilni telefon, poput senzora pulsa ili kamere, kako bi procijenile krvni pritisak na osnovu različitih parametara.

Ipak, ta mjerenja obično nisu toliko precizna i pouzdana kao ona koja se vrše standardnim medicinskim uređajima, poput automatskog mjerača krvnog pritiska.

Krvni pritisak
foto: Shutterstock.com

Preciznost podataka o krvnom pritisku dobijenih putem mobilnih aplikacija može varirati i zavisi od nekoliko faktora.

Senzori na uređaju: Ako vaš mobilni uređaj nema specijalizovane senzore za mjerenje krvnog pritiska, aplikacija će pokušati da procijeni pritisak na osnovu drugih podataka poput pulsa, što može dovesti do manje preciznih rezultata.

Kalibracija: Ako aplikacija nije ispravno kalibrirana ili ako korisnik ne unese tačne početne podatke (npr. godine, pol, visinu, težinu), mjerenja mogu biti nepouzdana.

Spoljašnji faktori: Okolina i uslovi u kojima se mjerenje vrši takođe mogu uticati na tačnost rezultata. Na primjer, loše osvjetljenje ili neudoban položaj tijela mogu uticati na preciznost mjerenja.

Tehnologija senzora: Ako mobilni uređaj koristi visokokvalitetne senzore specifično dizajnirane za mjerenje krvnog pritiska, to može poboljšati preciznost rezultata. Međutim, većina uređaja nema takve senzore.

Važno je napomenuti da mobilne aplikacije nisu medicinski uređaji i da ne bi trebale da zamijene profesionalna mjerenja koja se obavljaju tradicionalnim mjeračem krvnog pritiska kod ljekara ili drugih kvalifikovanih zdravstvenih stručnjaka. Ako imate posebne zdravstvene potrebe ili probleme s krvnim pritiskom, uvijek se posavjetujte sa svojim lljekarom kako bi imali tačne i pouzdane informacije o vašem zdravlju.

srce
foto: Shutterstock

Neke aplikacije oslanjaju se na to da korisnik ručno unese prethodna očitavanja krvnog pritiska iz automatske ili ručne manžetne prije nego što uporedi ove podatke sa aplikacijama. Ovi podaci se zatim upoređuju i, koristeći vještačku inteligenciju pacijentu se daje procjena krvnog pritiska. Nažalost, ovi podaci o pacijentu mogu biti netačni i korisniku dati lažna očitavanja.

Prema podacima Healthnewsa iz oktobra prošle godine, ne postoje aplikacije za pametne telefone koje je odobrila američka FDA (Uprava za hranu i ljekove - Food and Drug Administration) za praćenje krvnog pritiska.

Iako se trenutno dostupne aplikacije ne smatraju tačnima, postoji mnogo načina na koje vaš pametni telefon može da vam pomogne u vašim svakodnevnim zdravstvenim potrebama. To uključuje sljedeće:

  • Sačuvajte rezultate vašeg krvnog pritiska
  • Pratite svoj puls
  • Pratite vaše aktivnosti, uključujući korake
  • Zabilježite svoju težinu

Kako se mjeri krvni pritisak

Dakle, za mjerenje krvnog pritiska kod kuće zasad je pametnije da koristite klasične aparate, uz poštovanje nekoliko pravila.

Svakodnevno mjeriti krvni pritisak u isto vrijeme, dva puta dnevno (osim ako ljekar nije propisao drugačije)

  • Ujutru- prije terapije doručka, kafe
  • Uveče- prije terapije I večere
  • Prije mjerenja krvnog pritiska odmoriti se 5-10 minuta
    krvni pritisak
    foto: Shutterstock

Fizička aktivnost utiče na vrijednosti krvnog pritiska.

Krvni pritisak mjeriti uvijek na istoj ruci, najčešće je to lijeva ruka (izuzav kada zdravstveno stanje pacijenta zahtijeva drugačije).

Ukoliko se izmerena vrednost učini prenisko ili previsoko pa želite da ponovite mjerenje, napravite razmak između dva mjerenja 10-15 minuta kako bi se krvni sudovi vratili u svoje prvobitno stanje.

Kafa, alkohol I hrana utiču na vrijednost krvnog pritiska pa se savjetuje mjerenje krvnog pritiska sat vremena prije ili poslije njihovog konzumiranje.

Pritisak mjeriti u sjedećem, stojećem ili ležećem položaju ( zavisno od trenutnog stanja pacijenta ).

Za merenje krvnog pritiska koriste se digitalni mjerači krvnog pritiska za ručni zglob ili nadlakticu.

Digitalni mjerači krvnog pritiska za ručni zglob nisu preporučljivi pacijentima koji imaju problema sa cirkulacijom.

Bitno je pravilno postaviti manžetnu (u nivou srca)

Ukoliko koristite digitalni mjerač krvnog pritiska za nadlakticu– ruku oslobodite odjeće, postavite manžetnu na nadlakticu 2-3cm iznad pregiba lakta (ne previše zategnuti), crijevo prati sredinu prednje strane ruke, prati liniju srednjeg prsta, lakat osloniti na sto.

Ukoliko koristite digitalni mjerač krvnog pritiska za ručni zglob – mjerač postavite na ručni zglob sa unutrašnje strane, lakat oslonite na sto, šaku podignite tako da aparat bude u nivou srca.

Ukloniti uređaje koji emituju elektromagnetno zračenje iz okoline aparata ( mobilni telefon, radio…) jer mogu da utiču na vrijednosti mjerenja.

U toku mjerenja pritiska budite mirni, ne govorite, ne prekrštajte noge.

Ukoliko vam se dobijene izmjerene vrednosti krvnog pritiska učine neuobičajeno visoke ili niske, a mjerili ste krvni pritisak više puta ispravno, obratite se vašem ljekaru.

Bonus video: