Dijagnostika srca

Procjena zdravlja srca se vrši kroz niz metoda i procedura radi otkrivanja srčanih smetnji i postavljanja tačne dijagnoze ako zdravstveno stanje to zahtijeva. Poliklinika Konzilijum uz tim ljekara sa dugogodišnjim iskustvom svakom pacijentu pruža mogućnost kompletne dijagnostike srca, bilo da je riječ o: kardiološkom pregledu, ultrazvučnom pregledu srca, egrometriji, holteru srca i pritiska, MSCT koronarografiji kao i magnetnoj rezonanci srca.

34071 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Konzilijum
Foto: Poliklinika Konzilijum

Bolesti srca obuhvataju različite poremećaje i stanja koja utiču na srce i krvne sudove, pa se praćenjem stanja i dobrom dijagnostikom dolazi do pravog rješenja. Ono što je vazno jeste da pacijent obrati pažnju na javljajuće simptome a najčešći su: bol u grudima, otežano disanje, umor ili oticanje nogu.

MSCT koronarografija je dijagnostička procedura koja se koristi za evaluaciju koronarnih arterija, koje obezbjeđuju srce krvlju. Ova procedura kombinuje multislice kompjutersku tomografiju (MSCT) sa kontrastnim sredstvom kako bi se detaljno pregledale koronarne arterije i otkrile eventualne blokade ili suženja. Ova dijagnostička metoda je jako značajna jer rano može detektovati i procijeniti koronarne bolesti srca. Za ovu dijagnostičku metodu zadužen je dr Branimir Vlahović- specijalista radiologije i direktor radiološkog odjeljenja Poliklinike Konzilijum.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Ergometrija se koristi za procjenu funkcionisanja srca i krvotoka tokom fizičkog napora. Ova testiranja se obično izvode na ergometrijskoj traci za trčanje. Tokom ergometrijskog testa, pacijent fizički vježba dok ljekar prati aktivnost srca, krvni pritisak i druge parametre kardiovaskularnog sistema. Glavni cilj ergometrije je procjena kardiovaskularnog odgovora na fizički napor kako bi se otkrile eventualne abnormalnosti u funkcionisanju srca i krvnih sudova.Za potrebe ovog pregleda i praćenja stanja je prof. dr Miodrag Miša Ostojić- specijalista kardiologije.

Holter srca i holter pritiska su medicinske procedure koje se koriste za praćenje aktivnosti srca i krvnog pritiska tokom dužeg perioda, obično 24 ili 48 sati. Ove procedure omogućavaju ljekarima da dobiju kontinuirane informacije o ritmu srca i nivou krvnog pritiska izvan kliničke postavke, dok pacijent obavlja svoje svakodnevne aktivnosti.

Pregledom srca na magnetnoj rezonanci može se detaljno vizualizirati srce i okolne strukture. Ovaj pregled omogućava ljekarima da procijene veličinu i oblik srca, integritet srčanih komora i ventila, protok krvi kroz srce i krvne sudove, prisustvo eventualnih lezija ili abnormalnosti, kao i funkcionalnost srčanog mišića, a Poliklinika Konzilijum je prva i jedina privatna praksa u Crnoj Gori koja je omogućila ovaj pregled uz uspostavljeni protokol i praćenje prof. dr Ružice Maksimović.

Naš tim ljekara sa dugogidišnjim iskustvom je prva linija za najprecizniju i najbržu dijagnostiku za kvalitetan i zdrav život.

Da zdravlje bude na prvom mjestu- Poliklinika Konzilijum

Pozovite i zakažite svoj pregled: 020/650-660 i 067/650-670

Skadarska br. 2.