Kraljevi drame: Hrvati nakon 1998. samo jedan meč u nokaut fazi nisu odveli u produžetke

Nakon Mundijala u Francuskoj 1998. Hrvatska samo na jednom meču u nokaut fazi velikih takmičenja nije igrala produžetke ili izvodila penale - bilo je to u finalu prethodnog Svjetskog prvenstva

8321 pregleda 8 komentar(a)
Slavlje Hrvata nakon jučerašnje pobjede nad Japanom, Foto: Reuters
Slavlje Hrvata nakon jučerašnje pobjede nad Japanom, Foto: Reuters

Fudbalska reprezentacija Hrvatske savladala je juče Japan nakon penala i još jednom izborila plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva (SP).

Hrvati su na najvećim takmičenjima prisutni od Evropskog prvenstva (EP) 1996. godine u Engleskoj, dvije godine kasnije na Mundijalu u Francuskoj su osvojili istorijsku bronzu, dok su prije četiri godine u Rusiji senzacionalno došli do finala, gdje su izgubili od Francuske.

"Vatreni" su godinama u vrhu svjetskog fudbala, a posebno je interesantan podatak kada je u pitanju njihovo učešće na prvenstvima svijeta i Evrope. Nakon 1998. godine i Mundijala u Francuskoj, Hrvatska je u nokaut fazi samo jedan meč odigrala koji je završen u regularnom dijelu - bilo je to u finalu Svjetskog prvenstva protiv Francuza prije četiri godine.

Hrvatska je propustila EP 2000, potom je na SP dvije godine kasnije u Južnoj Koreji i Japanu ispala u grupnoj fazi, a isti scenario dogodio se 2004. na EP u Portugalu i SP u Njemačkoj 2006.

Niz je počeo 2008. u četvrtfinalu EP u Austriji i Švajcarskoj, kada je ekipa koju je vodio Slaven Bilić šokantno, nakon penala, izgubila od Turske. Klasnić je u 119. minutu doveo Hrvate u vođstvo, a onda je u 122. Semih Šenturk izjednačio, pa su u penal seriji više sreće imali Turci.

Nakon toga je Hrvatska propustila Mundijal u Južnoj Africi 2010. godine, da bi na Euru 2012. takmičenje završila u grupi, baš kao i na Mundijalu u Brazilu prije osam godina.

Konačno - Hrvatska je 2016. godine na Evropskom prvenstvu prošla grupu, u osmini finala igrala produžetke, ali je izgubila od Portugala. A onda je došao Mundijal u Rusiji...

"Vatreni" su prije četiri godine u nokaut fazi igrali protiv Danske, Rusije i Engleske i u finalu protiv Francuske. Dance su pobijedili nakon izvođenja penala, baš kao i Ruse, dok su nakon 120 minuta bili bolji od Albiona. Onda ih je u regularnom dijelu savladala Francuska i to je bio prvi meč nakon 1998. godine i susreta sa Holanđanima u borbi za bronzu, koji je završen u regularnom dijelu.

Prošle godine Hrvatska je u osmini finala Eura igrala produžetke protiv Španije i izgubila.

Ni ovaj Mundijal nije mogao da prođe bez drame. Meč sa Japancima je ponovo odlučen u penal ruletu i Hrvati su ponovo pobijedili.

Hrvati će u petak (16) protiv Brazila igrati četvrtfinale i sigurno bi sada potpisali da taj meč bude odlučen u produžecima, pa i penalima.

Bonus video: