Jedini igrač Reala kome se poklonila katalonska publika

Lorens Pol Kaningem, tamnoputi Englez u dresu Reala, natjerao je Barsinu publiku da mu spontano, a onda sve jače aplaudira
182 pregleda 3 komentar(a)
Lorens Pol Kaningem
Lorens Pol Kaningem
Ažurirano: 28.10.2018. 10:00h

Leo Mesi, Ronaldinjo, Maradona – tri fudbalska mađioničara, tri asa Barselone – imaju još nešto zajedničko.

Makar su jednom u karijeri doživjeli ovacije na stadionu na kome je katalonski tim najveći fudbalski neprijatelj.

Navijači Reala, ipak, u određenim momentima nisu mogli da ostanu ravnodušni na umijeće dvojice briljantnih Argentinaca i jednog neponovljivog Brazilca.

Realno, Barselona je u istoriji imala bolje igrače – atraktivnije - od Reala, posebno u modernoj eri. Pored njih trojice, plavo-crveni dres nosili su i Johan Krojf, Romario, Stoičkov... Nosio ga je i Ronaldo - “El Fenomeno” - koji je, kasnije, blistao i u “kraljevskom klubu”. I Figo je u Barsi stekao reputaciju jednog od najboljih na svijetu, prije nego što je u jednoj od najvećih izdaja svih vremena stigao u Madrid...

Katalonci možda nikada nisu imali ni razlog da nekom igraču Reala iskažu posebno poštovanje, kao ponekad “merengesi”...

Bio je, ipak, jedan koji je svojevremeno natjerao Barsinu publiku da mu spontano, pa onda jače – aplaudira.

Zvao se Lorens Pol Kaningem, bio je prvi engleski fudbaler koji je obukao dres najvećeg španskog i najtrofejnijeg evropskog kluba.

Kaningem nikada nije bio zvijezda u kolijevci fudbala, iako je imao sve fudbalske kvalitete da to postane.

Imao je, međutim, jednu “manu”, veliku u to vrijeme – bio je tamnoput.

Engleski fudbal, kao i društvo, u to vrijeme, 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka, bio je prožet rasnim podjelama, pa Kaningem, izrazito talentovano lijevo krilo, nije imao jednake uslove da se probije u tom svijetu.

Probao je u Arsenalu, odbijen je, počeo je u Lejtonu, uspio je – i skrenuo pažnju Vest Bromvič Albiona. Bila je 1977. godina.

VBA je u to vrijeme bio možda i najatraktivniji engleski tim, ne i najuspješniji i najbolji, u konkurenciji Liverpula, Aston Vile, Notingem Foresta...

Kaningem, koji je u medijima dobio nadimak Louri, uklopio se u napadački stil novog tima, koji je vodio Ron Atiknson, trener sa vizijom, i fudbalskom i socijalnom. Pored Kaningema, u prvoj postavi VBA bila su još dvojica tamnoputh igrača (Redžis i Batson)...

Louri Kaningem je bolji od svih, ali nedovoljno dobar, ili drugačije boje kože, da postane engleski reprezentativac.

Tek nakon skoro dvije godine odličnih igara, izborio je poziv u A selekciju, 1979. godine, protiv Velsa u prijateljskom meču...

Bio je to, ipak, podvig, jer je postao prvi tamnoputi fudbaler koji je obukao dres “gordog Albiona”!

U ljeto te godine, Kaningem je napravio senzacionalan transfer – za, u to doba, ogroman novac – 950 hiljada funti – stigao je Real, kao prvi Britanac u “kraljevskom klubu”.

Na debiju je postigao dva gola, a 10. februara 1980. godine, poigravao se sa odbranom Barselone na Nou kampu.

“Izludio nas je driblinzima i brzinom. Bio je impresivan”, pričao je defanzivac Barse Migeli.

Nakon drugog gola Reala, koji je namjestio poslije briljantnog driblinga, Nou kamp je ustao i pozdravio majstorstvo tada 23-godišnjeg fudbalera.

Ovacije u katalonskom hramu fudbala, izuzetna sezona, osvojena dupla kruna, nisu ubijedile tadašnjeg selektora Rona Grinvuda da ga uvrsti u tim za Evropsko prvenstvo 1980.

Nepravda koja mu je nanijeta bila je uvod u njegov pad. Povrede su stizale jedna drugu, tek povremeno je blistao, kao, recimo, u finalu Kupa šampiona 1981. godine, u kome, ipak, nije spriječio poraz Reala od Liverpula.

Nakon te sezone njegova karijera je išla silaznom putanjom, a završena je u Rajo Valjekanu 1989. godine, golom kojim je madridski tim izborio povratak u elitni rang.

Samo 20-ak dana kasnije, 15. jula te godine, Louri Kaningem je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Madridu.

Imao je samo 33 godine, a ostao upamćen za sva vremena – kao prvi tamnoputi reprezentativac Engleske, prvi Britanac u Realu i jedini igrač “kraljevskog kluba”, kome se poklonila katalonska fudbalska publika...

Bonus video: