Bokeljski derbi sa evropskim šmekom

Primorac i Jadran Carine sjutra igraju prvi meč četvrtfinala Evrokupa. U susret tim duelima prisjećamo se najzanimljivijih derbija u posljednjih 10 godina
64 pregleda 0 komentar(a)
VK Primorac - VK Jadran Carine, Foto: Vijesti
VK Primorac - VK Jadran Carine, Foto: Vijesti
Ažurirano: 20.11.2018. 16:08h

U vaterpolo sportu baš i nisu česta rivalstva poput bokeljskog između Primorca i Jadrana.

Istorijska sportska priča koja je nekoliko godina po obnavljanju crnogorske nezavisnosti čak u jednom trenutku izašla iz okvria sporta i bazena, u posljednjem periodu je značajno izgubila na važnosti.

Možda, međutim, od sada krene nova epoha. Jer, Novljani i Kotorani sastaju se na međunarodnoj sceni nakon više od osam godina - boriće se u četvrtfinalu Evrokupa.

Prvi meč je sjutra u Budvi, gdje je Primorac formalni domaćin, a revanš se igra 5. decembra u Igalu. U susret tim duelima prisjećamo se najzanimljivih bokeljskih derbija u posljednjih 10 godina.

SUDARI U EVROLIGI

Dvije sezone zaredom, 2008/09. i 2009/10. Primorac i Jadran su bili rivali u Ligi šampiona, oba puta u četvrtfinalu, posljednjem stepeniku do fajnl-fora.

I oba puta je bolji bio kotorski tim. Te 2009. je prvi susret u Kotoru završen bez pobjednika (12:12), da bi sastav koji je tada vodio Ranko Perović u Igalu slavio 9:8 i plasirao se među četiri najbolja.

Bio je to uvod u prvorazrednu senzaciju, jer je Primorac u Rijeci prvo savladao Mladost, a onda i moćni Pro Reko i osvojio prvu i do sada jedinu titulu prvaka Evrope.

Godinu kasnije, uslijedio je okršaj u istoj fazi i s istim epilogom, s tim što je Primorac ovog puta bio ubjedljiv - prvo je pobijedio sa pet golova razlike, a onda u revanšu i sa plus četiri.

Sastav iz drevnog grada opet je izborio fajnl-for, zaigrao u finalu, ali je tada Pro Reko u okršaju za titulu u Napulju bio nemilosrdan - trijumfovao je 9:3.

JADRANOVA DOMINACIJA U DOMAĆIM OKVIRIMA

Jadran je od 2007. do danas osvojio osam titulu prvaka Crne Gore, a najbolji je posljednjih pet godina.

U većini duela za trofej se borio sa Budvom, dok se protiv Primorca uglavnom odlučivalo o osvajaču Kupa.

I tu su Novljani dominantni, jer imaju sedam trofeja u posljednjih sedam godina, a ukupno devet. Pamte se dva uzbudljiva finala u sezonama 2013/14. i 2016/17. kada je ekipa Vladimira Gojkovića od velikog rivala bila bolja poslije peteraca.

Bili su to derbiji u kojima je Jadran objektivno bio favorit da odbrani pehar, a Primorac parirao do posljednje sekunde. Čak je i bio bliži trijumfu...

Jadran i Primorac su se već jednom sastali ove sezone i po ishodu tog duela bi se reklo da je tim sa Škvera favorit u evropskom dvomeču, jer je prije mjesec na svom bazenu slavio rezultatom 13:7.

KOTORANI NA TROFEJ ČEKAJU OD 2009.

Tako veliki klub kakav je Primorac i previše čeka na trofej - posljednji je osvojio u decembru 2009. godine kada je bio najbolji u Kupu Crne Gore, jedini put u istoriji.

Od kada je Crna Gora nezavisna, Kotorani imaju dvije titule (i to u prve dvije sezone odvojene lige - 2006/07. i 2007/08), bili su i prvaci Evrope 2009, a iste godine su slavili i u Superkupu Evrope.

Ta 2009. je bila rezultatski čudesna, a trofeji su se ređali i ako je klub imao ogromne finansijske probleme. Pamti se i štrajk igrača zbog neisplaćenih plata...

Od momenta kada je Primorac osvojio posljednji trofej, Jadran je vitrinu obogatio sa čak 16 pehara - po sedam u prvenstvu i Kupu Crne Gore, te dva u regionalnom takmičenju.

Bonus video: