Navijače je čašćavao pivom i hot-dogom, bio je obožavan i prije titule

Dvije i po godine nakon senzacionalnog osvajanja titule prvaka Engleske, Lester je zavijen u crno: Helikopter vlasnika kluba, tajlandskog milijardera Višaja Šrivadanaprabe, srušio se u plamenu nedaleko od stadiona
229 pregleda 2 komentar(a)
Višaj Šrivadanapraba, Foto: Reuters
Višaj Šrivadanapraba, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2018. 09:50h

Iako ni kasno sinoć nije bilo zvanično potvrđeno, navijači Lestera nisu imali dilemu. Oni su i noć ranije počeli da se okupljaju ispred “King Pauera”, palili su svijeće, ostavljali šalove, dijelili tugu. Rijeka ljudi i juče se slivala u pravcu stadiona...

Vlasnik senzacionalnog engleskog šampiona iz 2015, tajlandski milijarder Višaj Šrivadanapraba, poginuo je u padu helikoptera, samo dva sata nakon nedjeljne utakmice protiv Vest Hema (1:1). Letilica, u kojoj su bile još najmanje četiri osobe, srušila se samo 200 metara od stadiona, neposredno po polijetanju, zbog kvara na motoru.

KOŠTAO GA OMILJENI RITUAL

Šrivadanaprabin ritual nije bio poznat samo navijačima Lestera - helikopterom je sa centra terena stadiona „King pauer” odlazio kući sat ili dva nakon svake domaće utakmice. Na isti način je i dolazio na mečeve.

Takva estravagancija je lako oprostiva, ako se zna da je Šrivadanapraba „krivac” za najradosnije dane svih navijača kluba iz istočnog Midlenda - kao vlasnik je značajno doprinio senzacionalnoj tituli prvaka Engleske, koju su „lisice” 2016. osvojile među gigantima, neuporedivo moćnijim klubovima, sve uz kladioničarski koeficijent od preko 5.000.

Bilo je to jedno od najvećih iznenađenja u modernoj istoriji fudbalske igre, ne samo u Engleskoj.

I prije titule prvaka, Tajlanđanin je osvojio srca navijača. Jednom prilikom ih je častio pivom i hot-dogom na stadionu tokom utakmice, kada je slavio rođendan. Bio je omiljen i prije titule, 2014. godine, kada je odigrao ključnu logističku ulogu prilikom povratka „lisica” u elitni rang.

Cinizam i prezir koji su usmjereni prema većini stranih vlasnika engleskih fudbalskih klubova, Višaja Šrivadanaprabu su zaobišli u širokom luku.

"Osjećam se razoreno, ovo je jedna od onih tragedija koja vas pogodi, koju ni u snovima ne možete da očekujete", kazao je 53-godišnji Ričard Džekson, navijač Lestera sa sezonskom ulaznicom.

"Naši vlasnici su apsolutno fantastični, vjerovatno najbolji vlasnici u cijelom engleskom sastavu. Ovo je najtužniji dan u istoriji kluba".

Šrivadanaprabino putovanje ka milijardama počelo je ponizno - još 1989. godine otvorio je „djuti-fri” šop u u Bangkoku.

Pokazao je nevjerovatan smisao za biznis, pa je veoma brzo napravio pravo maloprodajno carstvo, a njegova firma „King Pauer” ubrzo je dostigla monopol na tajlandskom tržišu.

Samo nekoliko godina trebalo je Šrivadanaprabi da postane „svjetski igrač”, a danas, po Forbsovoj listi, njegovi poslovi i imovina vrijede preko četiri milijarde eura. To ga čini petom najbogatijom osobom na Tajlandu.

Godine 2010. kupio je Lester od Milana Mandarića za 44 miliona eura i imenovao svog sina Ajavata za potpredsjednika.

Kao pasionirani ljubitelj fudbala, uskoro je postao omiljena figura u gradu, jer nije štedio novac da vrati „lisice” u gornji dom engleskog fudbala. U međuvremenu je postao vlasnik još jednog kluba, belgijskog drugoligaša Luvena.

Nekadašnji fudbaler, Škotlanđanin Pet Nevin, kazao je za BBC da su vlasnici Lestera, predvođeni Višajom Šrivadanaprabom, „srasili” sa običnim navijačima Lestera.

"Kad god bi navijači Lestera izrazili ljutnju oko tima, ona nikada nije bila usmjerena na vlasnike", kazao je Nevin.

VOLIO JE POLO, KONJE, VINO...

Dopisnik BBC-ja iz Južne Azije, Džonatan Hed, kazao je da je Šrivadanapraba oduvijek volio Veliku Britaniju, te da je vjerovao da svojim bogatstvom može da oplemeni i unaprijedi englesko društvo. Fudbal mu je bio velika ljubav, a kupovina Lestera bila je i neka vrsta razonode - bijeg iz svakodnevne poslovne realnosti i stresa koji visoki biznis nosi sa sobom.

Osim fudbala, obožavao je vino, volio je da kocka i uživao je u trkama konja. Strastveno je pratio i polo, omiljenu igru engleske aristokratije, a često je bio viđen u društvu britanske kraljevske porodice.

Rijetko, gotovo nikad, nije davao intervjue, pa iako je bio obožavan među navijačima Lestera, ostao je i neka vrsta enigme i misterioznog čovkeka.

Bio je i veliki humanitarac i često je uplaćivao velike svote novca onima kojima je to najpotrebnije, u Engleskoj ili na Tajlandu.

U braku je bio sa Aimonom Šrivadanapraba, a ostavio je četvoro djece.

Bonus video: