Ministarstvo sporta demantovalo Draškovića: Cijenimo uspjehe Bojane Gojković

"Ministarstvo sporta i mladih je, cijeneći uspjehe koje je Bojana ostvarila u prethodne dvije godine opredijelila preko Bokserskog saveza stipendiju za 2020. godinu u iznosu od 300 eura mjesečno i pažljivo će pratiti da li Bokserski savez uredno izvršava svoje obaveze i prema njoj i prema drugim stipendistima jer će, u protivnom, biti sankcionisan"
6774 pregleda 13 komentar(a)
Drašković i Gojković, Foto: -
Drašković i Gojković, Foto: -
Ažurirano: 13.03.2020. 10:25h

Ministarstvo sporta i mladih dematovalo je tvrdnje selektora bokserske reprezentacije Boška Draškovića, da ministar Nikola Janović diskriminiše najbolju sportiskinju Bojanu Gojković.

"Vi jako dobro znate koliko je od svog formiranja do danas Ministarstvo sporta i mladih uradilo na planu unapređenja sporta. To smo, između ostalih, dokazali i na konkretnom primjeru odnosa prema crnogorskom boksu koji upravo u posljednje tri godine dobija rekordan budžet za svoje aktivnosti. Takođe, posebno smo podržali i ovogodišnje Evropsko prvenstvo za mlade u Budvi upravo smatrajući takvu manifestaciju značajnom za dalju popularizaciju ovog važnog olimpijskog sporta. Kada je riječ o našoj mladoj i uspješnoj sportiskinji Bojani Gojković, za zlatnu medalju ostvarenu na Evropskom prvenstvu u Anapi u Rusiji u oktobru 2018.godine, Ministarstvo sporta i mladih joj je utvrdilo status perspektivne sportiskinje na osnovu kojeg je prethodne godine upravo na svecanosti povodom Dana reprezentacije i dobila istu nagradu kao njene kolege danas. Takođe, a na osnovu navedenog statusa iz 2018.godine, Bojana je primala jednogodišnju stipendiju Ministarstva sporta i mladih sve do novembra 2019.godine", istakli su iz Ministarstva sporta.

U saopštenju se dodaje da imajući u vidu da je u trenutku osvajanja druge zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Rumuniji u junu 2019. godine, Bojana već imala status perspektivne sportiskinje i primala stipendiju, nije postojao osnov da se i za drugi rezultat dodijeli stipendija, jer istu sportista može primati samo po jednom osnovu, kako se i navodi u Zakonu o sportu.

"Međutim, Ministarstvo sporta i mladih je, cijeneći uspjehe koje je Bojana ostvarila u prethodne dvije godine opredijelila preko Bokserskog saveza stipendiju za 2020. godinu u iznosu od 300 eura mjesečno i pažljivo će pratiti da li Bokserski savez uredno izvršava svoje obaveze i prema njoj i prema drugim stipendistima jer će, u protivnom, biti sankcionisan. Ovo su činjenice koje demantuju Vaše navode, uz dodatak da je Bojana Gojković, zajedno sa Vama, a povodom osvojenih rezultata, bila više puta gost Ministarstva sporta i mladih koje se posebno ponosi mladim sportistima kao što je ona", kazali su iz Ministarstva sporta.

Iz tog Vladinog resora su rekli da o poziciji boksa u kategorizaciji sportova u Crnoj Gori ne odlučuje Ministarstvo sporta i mladih, već poštujući međunarodne standarde, to pitanje je Zakon o sportu dodijelio u nadležnost Crnogorskom olimpijskom komitetu koji za to ima jasne kriterijume.

"Što se tiče ostalih pitanja u crnogorskom boksu koja pominjete, podsjetićemo Vas da su završetkom procesa preregistracije sportskih saveza stvoreni svi neophodni preduslovi za njihov nezavisan rad, u skladu sa standardima sportske oblasti, te da konstituenti Bokserskog saveza probleme u crnogorskom boksu treba da rješavaju u okviru svoje kuće. Na kraju, vjerujemo da će naša Bojana Gojković svojim rezultatima ispuniti uslove da u 2020.godini ponovo stekne status perspektivne sportiskinje na naše veliko zadovoljstvo, a s obzirom na njene potencijale uvjereni smo da u narednom periodu, kada bude seniorka, može steći i zvanje sportiste sa vrhunskim reprezentativnim rezultatom zbog čega predlažemo da, kao selektor, Vašu energiju i znanje usmjerite u tom pravcu", poručili su iz Ministarsva sporta.

Bonus video: