Planine nas povezuju!

Uživajte u prirodi, bavite se planinarenjem, a najmlađima pokažite kako da je čuvaju. Budite zdravi i aktivni. Planine nas povezuju, sport nas povezuje.

29534 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Intersport Crna Gora
Foto: Intersport Crna Gora

Kada priroda prodiše punim plućima, a planinarske staze se oslobode okova velikog snijega, vrijeme je priprema za novu planinarsku sezonu. Živimo u zemlji sa najvećim prirodnim ljepotama na svijetu. Sve je na „dohvatu ruke“ i treba to da iskoristimo na najbolji mogući način.

Poziv prirode je posebno upućen porodicama koje vole zajedničke aktivnosti na otvorenom. Za mališane je priroda svakako najzdravije okruženje, osobito u uzrastu kada im je radoznalost na vrhuncu. Samo jednom kvalitetno da provedete vrijeme u prirodi, biće dovoljno da se uvjerite u sve njene benefite.

Bez obzira da li volite kraće ili duže planinarske ture, za potpuni ugođaj potrebna je adekvatna planinarske oprema. U ormaru vam, osim planinarskih cipela, svakako trebaju kvalitetne planinarske pantalone, štapovi, ranac, aktivni veš, majice, vjetrovka ili soft shell jakna. Planinarska oprema vam puno olakšava boravak u prirodi, a istovremeno ste puno sigurniji. I na kraju, ali ne manje važno, odgovarajućom opremom pokazujete svoje razumijevanje i poštovanje planinskog svijeta, gdje vladaju moćne sile prirode.

Donosimo vam nekoliko savjeta oko izbora najvažnijeg dijela planinarske opreme.

  1. Planinarske cipele

Planinarske cipele moraju da budu duboke i da prelaze preko zglobova. Na taj način pružaju dodatnu potporu i štite zglobove od povreda i uganuća. Đon mora biti rebrast, izrađen od kvalitetne gume i čvrst, tako da se ne savija pod opterećenjem. Jedino takav đon pruža potrebnu stabilnost svakom vašem koraku. Veoma je važno da su planinarske cipele vodootporne. To znači da imaju dodatnu membranu koja ne propušta vodu u cipelu, a iznutra odvodi i eliminiše vlagu nastalu znojenjem stopala. Prije svega moraju da budu udobne, pa se zbog toga preporučuje da isprobate što više različitih modela.

Ponudu cipela za planinarenje pogledajte klikom ovdje.

  1. Planinarske jakne

Za proljećne i ljetnje aktivnosti namijenjene su jakne izrađene od lakših materijala. U svakom slučaju, primjereno je da je jakna izrađena od materijala koji ima posebnu membranu kroz koju isparava vlaga iznutra, a voda ne može probiti unutra. Jakne su podijeljene u najmanje dvije grupe. Prva je Hard Shell. Te jakne su izrađene od otpornijih tehničkih materijala koji pružaju vrlo dobru zaštitu od vode i vjetra, ali zbog svog sastava su nešto manje prozračne. Druga grupa jakni izrađena je od tzv. Soft Shell materijala. Materijal je mekši, što omogućava bolju pokretnost, a još uvijek pruža izvrsnu zaštitu od vjetra i vode. Osim toga, ovaj materijal pruža relativno dobru prozračnost.

Ponudu planinarskih jakni pogledajte klikom ovdje.

  1. Štapovi za planinarenje

Planinarenje je još ugodnije sa dobrom opremom kojom povećavate svoju sigurnost. Štapovi za planinarenje su na samom vrhu popisa najkorisnije planinarske opreme. Oni tokom hodanja aktiviraju mišiće ruku i gornjeg dijela tijela, a istovremeno povećavaju stabilnost, te tako poboljšavaju i iskorišćavanje energije. Posebno pomažu u određivanju ritma hodanja i ravnomjernog raspoređivanja snage i energije cijelog tijela. Rasterećuju zglobove i olakšavaju hod preko klizavih terena.

Ponudu planinarskih štapova pogledajte klikom ovdje.

  1. Planinarski ranac

Ranac je nezaobilazan planinarski saputnik, jer omogućava skladištenje i prenos sve potrebne opreme, odjeće, hrane i pića. Izbor veličine ranca zavisi od planirane dužine putovanja. U principu, kada idemo na treking, nosimo relativno velike rančeve, sa zapremninom većom od 40 litara, ali može ići i do 70 litara. Bitna karakteristika kvalitetnog planinarskog ranca je njegov leđni dio, koji mora biti ergonomski oblikovan i mora nuditi kvalitetan sistem ventilacije. Ranac mora imati postavljene naramenice i, prije svega, mora osigurati mogućnosti ličnog podešavanja. Preporučuje se da ranac bude opremljen posebnom kabanicom, koja ga štiti u slučaju kiše.

Ponudu planinarskih rančeva pogledajte klikom ovdje.

Veliki izbor opreme za planinarenje nude vam Intersport prodavnice.

Uživajte u prirodi, bavite se planinarenjem, a najmlađima pokažite kako da je čuvaju. Budite zdravi i aktivni. Planine nas povezuju, sport nas povezuje.

U srcu sporta, Intersport.