Jedinstvo odustalo od Lige šampiona, Budućnost u Evropi nakon šest godina

Žrijeb za evrokupove, osim za Ligu šampiona, biće obavljen 28. juna u Luksemburgu
117 pregleda 0 komentar(a)
OK Jedinstvo, šampion 2018, Foto: OSCG
OK Jedinstvo, šampion 2018, Foto: OSCG
Ažurirano: 12.06.2018. 12:26h

Čast odbojkaške Crne Gore iduće sezone u evropskim kupovima braniće samo muški klubovi, šampion Jedinstvo Bemaxa i vicešampion Budućnost Capital Plaza, koji su se jedini prijavili do predviđenog roka (11. jun).

Bjelopoljci će treću godinu zaredom igrati u Evropi, ali se još uvijek ne zna u kojem takmičenju. Iako su kao šampioni imali pravo na to, Jedinstvo neće igrati u kvalifikaciijama za Ligu šampiona.

Kako Crna Gora iduće sezone nema više pravo na CEV kup (zbog pada na rejnting listi), tako je Bjelopoljcima ostala mogućnost jedino da se prijave za Čelendž kup (za koji bi trebali da budu sigurni), ali su, ujedno, aplicirali (uputili molbu) i za CEV kup, za šta će, ipak, morati da čekaju odluku Evropske odbojkaške konfederacije.

CEV će o tome odlučiti nakon što bude poznato koliko je prijavljeno timova s pravom igranja u CEV kupu, uzimajući i one koji će se priključiti tom takmičenju nakon elimininacije iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Bilo kako bilo, Jedinstvo će iduće sezone treći put uzastopno igrati u Evropi, četvrti put ukupno u istoriji kluba. Prošle sezone je Jedinstvo prvi put u istoriji prebrodilo jedno kolo u evrokupovima, u CEV kupu.

Drugi crnogorski predstavnik, Budućnost vraća se na evroscenu prvi put nakon sezone 2011/2012, kada je u osmini finala eliminisana od grčke Lamije.

Za razliku od prošle sezone, Crna Gora je za narednu imala pravo na jedno mjesto manje u evrokupovima, ali ženski klubovi (barski klubovi Luka Bar i Galeb odustali) drugu godinu zaredom neće igrati u Evropi.

Žrijeb za evrokupove, osim za Ligu šampiona, biće obavljen 29. juna u Luksemburgu.

Bonus video: