MOK: Španija ne bi trebalo da organizuje takmičenja dok ne garantuje status sportista Kosova

"Ako Vlada Španije ne može da garantuje učešće ne samo Kosova kao države, već i svih sportista sa Kosova, međunarodne sportske federcije ne bi trebalo da organizuju takmičenja u Španiji", kazao je Pere Miro, zamjenik generalnog direktora MOK-a
114 pregleda 1 komentar(a)
Tomas Bah, Foto: Beta/AP
Tomas Bah, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.11.2018. 11:40h

Međunarodni olimpijski komitet naložio je međurodnim sportskim federacijama da Španiji ne dodjeljuju organizaciju velikig takmičenja, bez garancije da će sportisti Kosova moći da se takmiče neometano i pod istim uslovima kao i ostali.

Karate selekcija Kosova na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Madridu nije mogla da nastupi pod državnom zastavom.

Španija nije priznala nezavisnost Kosova.

"Ako Vlada Španije ne može da garantuje učešće ne samo Kosova kao države, već i svih sportista sa Kosova, međunarodne sportske federcije ne bi trebalo da organizuju takmičenja u Španiji", kazao je Pere Miro, zamjenik generalnog direktora MOK-a.

Takmičari sa Kosova na SP u Madridu nosili su natpis KKF, ali su predstavljani kao takmičari Svjetske karate federacije (WKF).

I sportisti Gibraltara imaju isti status u Španiji, a nedavno je četiri od pet atletičara iz Gibraltara odbilo da učestvuje na takmičenju u Malagi, jer nisu mogli da nastupe pod zastavom svoje zemlje.

Bonus video: