Čeferin upozorio Hrvatsku i stavio tačku na regionalnu ligu

"Nikakva regionalna liga nije bila dogovorena, nikakav novac nije pripremljen, to je najavio gospodin iz makedonskog saveza koji s Uefom nije apsolutno nikako povezan. Ako neko drugi osim Uefe želi da organizuje regionalnu ligu, to je druga stvar", rekao je Čeferin u Zagrebu
56 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Čeferin, Foto: Reuters
Aleksandar Čeferin, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2016. 16:57h

Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksandar Čeferin rekao je danas u Zagrebu da nije u planu osnivanje regionalne lige na prostoru bivše Jugoslavije i upozorio Hrvatsku da će biti oštro kažnjena zbog ponašanja njenih navijača.

"Neki lokalni fudbalski funkcioner predstavio je neku svoju ideju, prvo hrvatskim medijima i od toga je nastala velika priča o dogovorenoj regionalnoj ligi, o novcu koji je već Uefa pripremila za to. Ponavljam, nikakva regionalna liga nije bila dogovorena, nikakav novac nije pripremljen, to je najavio gospodin iz makedonskog saveza koji s Uefom nije apsolutno nikako povezan. Ako neko drugi osim Uefe želi da organizuje regionalnu ligu, to je druga stvar", rekao je Čeferin u Zagrebu, prenijeli su hrvatski mediji.

Čeferin je danas posjetio Zagreb gde je razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednikom Fudbalskog saveza Hrvatske Davorom Šukerom.

On je rekao da je svake godine vidljiva sve veća razlika između velikih i malih klubova.

"Dobili smo više ideja o nekim međudržavnim ligama, iz Škotske i Holandije, ljudi razmišljaju o tome, ali to ne znači da će to biti i liga zemalja bivše Jugoslavije. Ako se nešto i napravi, biće iz više susjednih država i to da bude ulaznica za Ligu šampiona ili Ligu Evropa. Ali, osim razmišljanja o tome, ništa se nije dogodilo", rekao je Čeferin.

Predsjednik Uefa naveo je da hrvatski fudbal nije poznat samo po dobrim igračima, nego i po određenim problemima.

"Svi fudbalski savezi imaju određene probleme, a ja u Hrvatskoj vidim dva, jedan je s navijačima koji može dovesti do drastičnih kazni, a drugi je jako loša infrastruktura. Ako upoređujemo zemlje približne veličine i s takvim uspjehom, Hrvatska je jedna od najslabijih", dodao je on.

Predsjednik evropske kuće fudbala rekao je da se Hrvatska suočava sa oštrim kaznama zbog nacizma i huliganizma navijača.

"Upozorio sam premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Saveza Davora Šukera o ozbiljnoj mogućnosti najtežih kazni", dodao je Čeferin.

Šuker je pozvao vlasti na "pošten zakon o huliganizmu".

Hrvatski navijači poznati su po isticanju nacističkih i ustaških simbola.

Između ostalog, u junu 2015. godine navijači reprezentacije su nacrtali svastiku na terenu prije utakmice sa Italijom u Splitu, a na tribinama se često čuje ustaški slogan "Za dom spremni".

Bonus video: