Poketino osmi trener koji je pobijedio Gvardiolu makar dva puta

Poketino je u Espanjolu pokazao trenerski potencijal, kasnije ga je razvijao u Sautemptonu, a sada je već dokazan na klupi Totenhema. Prirodno je da njegov naredni klub bude neki velikan
79 pregleda 0 komentar(a)
Maurisio Poketino i Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Maurisio Poketino i Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2016. 18:23h

Pep Gvardiola je dolaskom u Englesku podigao rejting Premijer lige, pa su engleski mediji nakon prvog poraza Mančester sitija ove sezone pod komandom Katalonca (od Totenhema 2:0) zavirili u arhivu.

I došli do više nego zanimljivog podatka - menadžer Sparsa Maurisio Poketino postao je osmi trener koji je pobijedio Gvardiolu više od jednom u karijeri.

Argentinac je to uradio dva puta, a prije jučerašnjeg trijumfa na "Vajt Hart lejnu" dva trenera su se srela 2009. godine u Primeri - tada je u katalonskom derbiju Espanjol savladao Barselonu (3:2).

Poketino je u Espanjolu pokazao trenerski potencijal, kasnije ga je razvijao u Sautemptonu, a sada je već dokazan na klupi Totenhema. Prirodno je da njegov naredni klub bude neki velikan...

Zanimljiva su i imena preostale sedmorice stručnjaka koji su u okršajima sa Gvardiolom pobjeđivali makar dva puta.

Najbolji procenat, i to 100 odsto, ima Karlo Anćeloti, koji je naslijedio Gvardiolu ljetos na klupi Bajerna - dva od dva.

Italijan je savladao Pepa kao trener Reala prije dvije godine u polufinalu Lige šampiona - u Madridu je bilo 1:0, a u Minhenu čak 4:0. "Merengesi" su te godine i postali prvaci Evrope...

Ako Anćeloti maksimalan učinak, onda može da se kaže da Jirgen Klop, sada menadžer Liverpula, najbolje zna kakav je osjećaj kada se savlada tim koji vodi Gvardiola.

Harizmatični Njemac je to uradio četiri puta u osam međusobnih duela - svaki put kada je trenirao Borusiju, a Pep bavarskog giganta.

A najveći Gvardiolin fudbalski neprijatelj Žoze Murinjo? On ne pamti po dobrom utakmice kada je na suprotnoj klupi Katalonac - Gvardiolini timovi su u 17 utakmica pobijedili devet puta, u pet mečeva nije bilo pobjednika, a Portugalac je slavio tri puta...

U osam mečeva protiv Gvardiole Arsen Venger je trijumfovao dva puta, ima isto toliko remija, a poražen je u četiri dvoboja.

Manuel Pelegrini, bivši menadžer Sitija, pobijedio je u dva meča od ukupno 11 (uz osam poraza i remi), a čast da savladaju Gvardioline timove imali su i dva "sporedna" njemačka trenera.

U pitanju su Volfsburgov Diter Heking (dva trijumfa i šest poraza) i sadašnji trener Šalkea Markus Vajncrl.

On je vodeći Augsburg u sedam mečeva slavio dva puta, dok je u pet poražen.

Bonus video: