Priča o Zidanovom Realu: Kako je legenda preobratila giganta

Stanje u najvećem svjetskom klubu po dolasku igračke legende bilo je sve osim ružičasto. Devet mjeseci kasnije, Real je sa Zidanom aktuelni prvak Evrope i lider Primere, sa serijom od 16 pobjeda koju je tek sinoć prekinuo Viljareal
8 komentar(a)
Zidan, Foto: Reuters
Zidan, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2016. 12:42h

Rekord ipak nije pao, Viljareal je spriječio Zinedina Zidana da sa Realom zabilježi 17. uzastopni trijumf u Primeri, čime bi prevazišao rezultat Pepa Gvardiole, koji je vodeći Barselonu 2010. i 2011. godine vezao 16 pobjeda.

Zidanu se, međutim, već klanjaju u Madridu. Nekadašnji virtuoz u kopačkama briljira i u odijelu kraj aut-linije, i to na početku svog trenerskog puta.

Nova vizija

Legenda Reala i evropskog fudbala, jedan od najboljih fudbalera na svijetu na prelazu iz 20. u 21. vijek, preuzeo je „kraljevski klub” u januaru ove godine. Bio mu je to prvi ozbiljni trenerski posao. Jer, prije toga je vodio samo Real Madrid Kastilju.

Stanje u najvećem svjetskom klubu po dolasku igračke legende bilo je sve osim ružičasto. Posvađan sa glavnim zvijezdama, Rafa Benites je dobio otkaz, a sve pod hipotekom četiri kiksa u prvih osam kola, te ponižavajućeg poraza od Barselone u „el klasiku” - 4:0 usred Madrida.

Manje od devet mjeseci kasnije, Real je pod Zidanom aktuelni evropski prvak i ekipa koja je izjednačila rekord španskog fudbala sa 16 vezanih pobjeda.

Ključni poraz i ključna odluka

Malo je ko, međutim, vjerovao nekadašnjem igračkom superstaru, ali i treneru početniku.

"Postaviti čovjeka koji nema nikakvog trenerskog isksustva da vodio jedan Real Madrid, bez obzira što je bio veliki igrač - to je luda odluka", govorio je Otmar Hicfeld, nekadašnji prvak Evrope sa Borusijom i Bajernom.

Ni Zidanov početak nije bio spektakularan. Poraz kod kuće u gradskom derbiju od Atletika (0:1), 27. februara 2016, španski mediji ističu kao prelomnu tačku u trenerskoj karijeri 44-godišnjeg Francuza alžirskih korijena.

Dok su nezadovoljni navijači upirali prstom u predsjednika Reala Florentina Peresa, smatrajući da ekipa nije ni trunku napredovala od Benitesovog odlaska, Zidan je, naime, shvatio da mora nešto da mijenja.

I s riječi je odmah prešao na djela. Instaliranje u tim 24-godišnjeg Kazemira, ne previše atraktivnog 24-godišnjeg defanzivnog veznog iz Brazila, mnogi smatraju Zidanovom ključnom odlukom.

Kazemiro je februara 2013. došao u Real iz Sao Paula, a dva mjeseca kasnije debitovao je kod Žozea Murinja u prvenstvenom duelu protiv Betisa. Karlo Anćeloti ga je odmah poslao na pozajmicu u Porto, a Benites držao na klupi ili na tribinama.

Kod Zidana, nakon poraza od Atletika, Kazemiro je postao nezamjenjiv. Sa moćnim izgledom i vrsnom taktičkom disciplinom, Kazemiro je riješio Realove defanzivne probleme u veznom redu.

Ekipa koja nikad ne odustaje

„FK preokret”, tako je „Marka” nazvala Real nakon pobjede nad Sportingom u Ligi šampiona, nevjerovatnim preokretom u finišu prošle sedmice.

Ekipa koja nikad ne odustaje - epitet je koji je zaradio Realov Zidan.

Čak sedam od posljednjih 19 pobjeda Madriđani su ostvarili golovima nakon 80. minuta. Tako je i pala Barselona u aprilu na „Nou Kampu”, u prvom Zidanovom trenerskom „el klasiku” - od 1:0 za Barsu, golom Pikea, stiglo se do 1:2, pogocima Ronalda i Benzeme.

"Ono što moramo da poboljšamo jeste trčanje, trčanje i samo trčanje", izjavio je tada Zidan.

Kao da je želio da poruči - zaboravite spektakularan, napadački fudbal insipirisan „galaktikosima”. Od Reala, Zidan je napravio mašineriju za pobjede - ekipu koja pobjeđuje i kada ne igra dobro. Sve zahvaljujući pojačanoj, prije svega defanzivnoj taktičkoj disciplini.

Politika rotacije

Iako je startnih i najjačih 11 Reala manje-više poznato, Zidan je izuzetno posvećen politici rotacije fudbalera, redovno insistirajući na značaju „mentaliteta grupe”.

Iako svaki trener priča slično, Zidanove riječi nisu prazna retorika. U prva četiri kola Francuz je poslao na teren 21 fudbalera, a samo su dvojica - golman Kiko Kasilja i Serhio Ramos, bili starteri na svakom meču.

Zidan je, takođe, na šest takmičarskih mečeva poslao na teren pet različitih napadačkih kombinacija. U prva četiri kola Primere, 12 golova postiglo je 11 različitih igrača. „Zidan nema plan B, plan C ili plan D. Nikada nisam vidio tako svestran i raznovrstan, a istovremeno tako pouzdan tim”, napisao je novinar lista “As” Tomas Ronkero.

Bez Mesija i Suaresa u startnoj postavi, Barsa je prije 10 dana šokantno poražena od novajlije Alaveša kući. Bez Ronalda i Bejla, Real je u nedjelju bez problema slavio na gostovanju Espanjolu. Ali, Bruno i Viljareal su prekinuli niz...

I to mu pripisuju - da je rođen pod srećnom zvijezdom

Iako u fudbalu ništa nije slučajno, naročito ne titula Lige šampiona i 16 uzastopnih pobjeda u prvenstvu, ima i onih koji smatraju da je sreća glavni faktor Zidanovih uspjeha sa Realom. Među njima su, naravno, uglavnom navijači Barselone.

Defanzivac katalonskog kluba Đerar Pike napisao je u maju na Tviteru, nakon što je Real ušao u finale Lige šampiona:

„Laka grupa. U osmini finala trećeplasirani tim iz Italije (Roma). U četvrtfinalu osmoplasirani tim iz Njemačke (Volfsburg). U polufinalu petoplasirani tim iz Engleske (Siti). Svaki put revanš kod kuće. Potpisao bih takav put do finala”.

Koliko god bilo tačno sve što je napisao Pike, Zidan na početku trenerske karijere ima previše uspjeha da bi se baš sve pripisalo sreći.

Bonus video: