Ali, Formen, Norton, Frejzer - ko je ko?

Gvardiola, Murinjo, Konte i Klop krenuli pobjedama, a engleski mediji ih uporedili s četiri bokserska velikana: Alijem, Formenom, Nortonom i Frejzerom. S tim što tek treba da se definiše ko je ko...
65 pregleda 0 komentar(a)
Treneri, Foto: Reuters
Treneri, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2016. 12:50h

Jedna od najuzbudjivijih sezona u istoriji Premijer lige, makar je to u najavi, počela je u velikom stilu - pobjedama Pepa Gvardiole, Žozea Murinja, Jirgena Klopa i Antonija Kontea.

Baš tako, Englezi su su start nacionalnog fudbalskog šampionata nazvali i "Svjetskim prvenstvom za menadžere", jer će se, kao nikada do sada, sve vrtjeti oko trenera.

I to, stranih trenera, od kojih se dvojica prvi put susrijeću sa ostrvskim fudbalom.

Španac Gvardiola, Portugalac Murinjo, Italijan Konte i Njemac Klop trenutno čine veliku trenersku četvrorku Premijer lige, a engleski mediji ih upoređuju s četiri bokserska velikana: Alijem, Formenom, Nortonom i Frejzerom. S tim što tek treba da se definiše ko je ko...

Gvardiola je "probio led" sa Mančester sitijem i teškom mukom, autogolom u 87. minutu, slavio protiv Sanderlenda. Koliko će biti teško u Premijer ligi uvjerio se i Konte sa Čelsijem, koji je na sličan način, golom Djega Koste u 89. minutu, ugrabio tri boda Vest Hema, i sve to obilježio trkom kraj aut-linije i velikim slavljem sa navijačima.

Murinjo je pokazao da je "starosjedilac" u Engleskoj, mada se njegov debi na klupi Mančester junajteda željno iščekivao. Lakše od Gvardiole ili Kontea, Portugalac je počeo misiju u novom klubu, trijumfom 3:1 na gostovanju Bornmutu.

Ni Klop nije debitant, stigao je u Liverpul u oktobru 2015, a prošla sezona mu je očigledno dobro došla za aklimatizaciju na engleski fudbal i najavu onoga što bi "redsi" mogli da pokažu ove sezone - fantastična pobjeda u vatrometnom derbiju sa Arsenalom u Londonu (4:3) govori da Njemac ne želi da igra samo epizodnu ulogu...

To je velika četvorka, ali "Svjetsko prvenstvo za menadžere" se tu ne završava.

Iako će u oktobru proslaviti 20 godina na klupi Arsenala, engleski mediji su svrstali Arsena Vengera tek u drugi "ešalon" trenera za ovu sezonu. Razlog za to je činjenica što velikan iz sjevernog Londona već 12 godina čeka na titulu, a na "Emirejtsu" je sve više onih koji francuskom treneru žele da vide leđa. U tu sliku se savršeno uklapa i startni poraz od Liverpula - 4:3 kod kuće, što i nije loše ako se zna da je "tobdžijama" sredinom drugog poluvremena prijetio pravi debakl, kada je Liverpul poveo 4:1.

Maurisio Poketino, koji je prošle sezone zamalo napravio čudo sa Totenhemom, i novi trener Evertona Ronald Kuman, spadaju sa Vengerom u drugu atraktivnu menadžersku kategoriju. Upravo su se Kuman i Poketino sudarili u prvom kolu, a rezultat je bio neriješen - 1:1.

Njima uz rame je i trener Vest Hema, Hrvat Slaven Bilić, koji je prošle sezone napravio sjajan posao na sada već zaključanom "Apton parku", a novu počeo porazom od Čelsija u lodnonskom derbiju. "Top 10" zatvaraju aktuelni šampion, trener Lestera Klaudio Ranijeri (krenuo porazom od novajlije Hala), te novi trener Sautemptona, Francuz Klod Puel, koji je u prvom susretu sa engleskim fudbalom remizirao sa Votfordom 1:1.

To, međutim, nije sve, pošto se u drugoj polovini ove "trenerske lige" ističe još nekoliko zanimljivih imena. Nasuprot Puelu stajao je još jedan debitant u Engleskoj, Italijan Valter Macari, koji je u prvom meču u engleskom fudbalu izvukao bod.

Njegov zemljak, Franćesko Gvidolin, od prošle sezone sjedi na klupi Svonsija, a u subotu je zabiježio pobjedu na gostovanju Barnliju, 1:0. Ne treba zaboraviti ni Dejvida Mojesa, nekadašnjeg trenera Evertona i Junajteda, koji je ponovo u Premijer ligi, i to na klupi Sanderlenda, dok je novajlija u elitnoj engleskoj diviziji Španac Aitor Karanka, trener Midlzroa.

U drugoj ligi dva bivša evropska prvaka

Ko je pomislio da se "Svjetsko prvenstvo za trenere" završava sa elitnim engleskim rangom, prevario se.

U drugoj ligi engleske, popularnom "Čempionšipu", komanduju dva bivša evropska prvaka - Rafa Benites, nekada heroj Liverpula, želi da vrati Njukaslu u Premijer ligu, iako je loše krenuo (dva poraza), dok nekadašnji osvajač Lige šampiona sa Čelsijem, Roberto di Mateo, sjedi na klupi Aston Vile.

Još jedno "neobično" ime u Drugoj ligi - Italijan Valter Zenga, trener Vulverhemptona, želi da napadne Premijer ligu.

Bonus video: