Savić: Nemamo veliki fond igrača, ali imamo tim, svi smo ujedinjeni

"Sa novim selektorom Tumbakovićem mislim da možemo da napravimo neki pozitivan rezultat. Mislim da je najbitnije da dobro startujemo, pogotovo protiv Rumunije tamo i ukoliko ostvarimo povoljan rezultat, sve bi bilo mnogo lakše. Ali imamo svakako tešku grupu, tako da ćemo vidjeti...", rekao je Savić
0 komentar(a)
Stefan Savić, Foto: Pablo Moreno/Marca
Stefan Savić, Foto: Pablo Moreno/Marca
Ažurirano: 06.08.2016. 11:34h

Crnogorski reprezentativac Stefan Savić, koji je sa Atletikom prošle sezone igrao (i izgubio od Reala) finale Lige šampiona, govorio je za Sportklub.

Između ostalog, Savić govorio o pripremama za sezonu, nezaboravnom finalu LŠ, Dijegu Simeoneu, Grizmanu, naravno i našoj reprezentaciji...

  • Koliko je teško fokusirati se na fudbal nakon ljetnje pauze?

"Nije mi teško, ovog ljeta smo zaista imali mnogo slobodnog vremena , nekih 40-ak dana, pa mogu da kažem da mi je poslednjih dana nedostajalo treninga i fudbala. Vrlo brzo sam se navikao i privikao na taj trenažni proces".

  • Pripremni deo, Atletiko Madrid je odradio u Australiji, koliko si zadovoljan sobom i generalno ekipom?

"Svakako da sam zadovoljan kako smo odradili pripreme. Malo nas je taj put u Australiju izmorio, putovali smo zaista dugo, nekih 25-26 sati. Trebalo je privići se na vremensku zonu s obzirom da smo ostali pet dana, ali smo imali dobre dvije utakmice protiv Totenhema, tu smo pobijedili sa 1-0 i protiv Melburna smo izgubili, ali su tu dobili priliku neki mlađi igrači da se pokažu i da se dokažu treneru. Nosim pozitivne utiske sa te turneje u Australiji i sada nam ostaje još dvije nedjelje do početka prvenstva".

  • Uskoro počinje špansko prvenstvo, sta očekujes od sezone? Da li vam je uprava zacrtala neki cilj?

"Svakako da su ciljevi uprave uvijek najviši, a to je plasman u Ligu šampiona. Sve ostalo je dodatni uspjeh. Mi se kao ekipa ne zadovoljavamo plasmanom u Ligu šampiona i pokušavamo da se domognemo nekog od trofeja. Prošle godine smo bili blizu i Lige šampiona i u prvenstvu smo maltene do poslednjeg kola bili u trci za titulu, tako da, nadam se da ćemo i ove godine pokušati da se domognemo nečeg velikog".

  • Veliki broj neutralnih navijača, željelo je da Atletiko Madrid bude šampion Evrope i Španije, bili ste veoma blizu, ali je nedostajalo malo sreće.

"Pa da… upoznat sam sa tim da Atletiko ima svake godine sve više navijača širom Evrope. Klub kao klub raste iz godine u godinu, ali kao što znate, bili smo blizu titule Lige šampiona i prvaka Španije, ali nam je falilo malo sreće. Možda nismo ni zaslužili, to je sve pitanje. Lako je da pričam sada kada se sve završilo, ali kao što sam rekao, probaćemo da se ove godine poboljšamo i da probamo da se domognemo jedne od titula. Da li će to biti Kup, prvenstvo ili Liga šampiona, nije bitno, ali su nam ciljevi uvek najviši".

  • U finalu Lige šampiona protiv Reala bio si jedan od najboljih aktera, ali uzalud. Koliko ti je teško pao taj poraz u Milanu?

"Iskreno, veoma teško. Izgubiti na penale najviše boli. Toliko ste blizu te Lige šampiona i onda kada izgubite je zaista bolno jer nemate priliku svake godine da igrate to finale. Igrali smo dosta dobru utakmicu. Falilo nam je možda i sreće, da nije bili promašenog penala Grizmana možda bi i promijenio dalji tok utakmice, ali falilo nam je sreće. Ostaje žal svakako, probaćemo da se što prije vratimo".

  • Kakav je Simeone? Na ovim prostorima je obožavan, mnogi se identifikuju sa njegovim ekstravagantnim ponašanjem i karakterom.

"On je sigurno jedan od najboljih trenera današnjice, to je pokazao sa uspjesima u Atletiku. Mnogo nam znači kao dio ekipe, unosi tu pozitivnu energiju, ima pobjednički mentalitet. Dosta je energičan i traži mnogo na treninzima, ali ekipa to prihvata. Samo tako možemo da se takmičimo sa ekipama kao što su Real, Barselona, Bajern i ove ekipe koje su u samom vrhu svjetskog fudbala".

  • Igrao si u tri veoma jake lige, da li se u Španiji najbolje osjećaš, ne računajući klimatske uslove i koliko si napredovao trenirajući pored vrhunskog napadača kao što je Grizman?

"Da, imao sam priliku da igram u Engleskoj, sa 20 godina sam otišao tamo… bio godinu dana. Osvojio sam titulu Premijer lige, ali ono što sam ja htio je kontinuitet igara, a u tom trenutku nisam mogao to da imam u Mančester Sitiju. Odlučio sam se da prvo pređem u Italiju, gde mi je zaista bilo predivno tri godine. Tu sam mnogo napredovao. Stekao sam taj kontinuitet igara, preko 100 utakmica za Fiorentinu što mi je mnogo značilo jer sam došao spreman u Atletiko. I ovo je svakako dosadašnji moj vrhunac karijere, jer doći do finala Lige šampiona je zaista velika stvar. Mnogo mi znači to što treniram sa vrhunskim igračima. Tu priliku sam imao i u Mančesteru, a evo sada i ovdje kao što su Grizman, Koke i mnogi drugi i mislim da samo tako mogu da napredujem u karijeri".

  • Koliko je "teško" provoditi vrijeme u Madridu?

"Pa, u ovom trenutku teško (smeh)… trenutno je nekih 40-ak stepeni, što je zaista mnogo. Grad je prelijep i sigurno je on jedan on najljepših gradova u Evropi i zaista uživam u stvarima koje nisu u vezi sa fudbalom".

  • O reprezentaciji… Da li Crna Gora može na Svjetsko prvenstvo u Rusiji?

"Pa, da… sada u septembru počinju kvalifikacije za SP u Rusiji. I trebamo biti svjesni, da mi, realno, nemamo veliki fond igrača, ali imamo tim, svi smo ujedinjeni. Sa novim selektorom Tumbakovićem mislim da možemo da napravimo neki pozitivan rezultat. Mislim da je najbitnije da dobro startujemo, pogotovo protiv Rumunije tamo i ukoliko ostvarimo povoljan rezultat, sve bi bilo mnogo lakše. Ali imamo svakako tešku grupu, tako da ćemo vidjeti..."

Bonus video: