Početak kraja Premijer lige?

Najveća i najvažnija promjena biće u zakonima o slobodnom kretanju radnika, koji će, najvjerovatnije, prestati da važi u Britaniji, nakon završetka pregovora o izlasku.
5 komentar(a)
Mančester junajted - Njukasl, Foto: Reuters
Mančester junajted - Njukasl, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2016. 13:42h

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije pokrenuo je lavinu komentara I sportskih, odnosno fudbalskih priča na tu temu.

Ukoliko Britanci ostanu čvrsti u primjeni zakona, koji će stupiti na snagu nakon Bregzita, jasno je da će Premijer liga, najjače i najbogatije fudbalsko nacionalno takmičenje, doživjeti velike promjene.

Najveća i najvažnija promjena biće u zakonima o slobodnom kretanju radnika, koji će, najvjerovatnije, prestati da važi u Britaniji, nakon završetka pregovora o izlasku.

Evropski fudbaleri, tada, će dobiti isti status kao južnoamerički, afrički, azijski - moraće da traže radne dozvole.

U fudbalu je situacija komplikovana, jer postoje ograničenja u tom pogledu, vezana za broj nastupa u nacionalnim timovima, plasmana reprezentacija iz kojih dolaze na Fifinoj rang-listi.

Prosto rečeno, svi evropski fudbaleri neće moći da dobiju dozvolu da igraju u Engleskoj. Po pravilima koja sada važe za južnoameričke i afričke, te za fudbalere iz zemalja van EU, u Premijer ligi ne bi mogli da igraju, između ostalih - Kante, Marsijal, Lukaku i Paje.

“Mislim da će prva promjena biti povećanje cijene igrača koji dolaze iz Evrope. I do sada su engleski klubovi plaćali mnogo, sada će cijena fudbalera koji ispunjavaju uslove da igraju u Premijer ligi biti 10-15 odsto veća. Mislim da će Premijer liga, da bi zaštitila takmičenje, pregovarati sa političkim zvaničnicima da se u fudbalu primijene drugačija pravila za dobijanje radne dozvole, ali pitanje je kakav će ishod biti”, kaže novinar “Tajmsa” Henri Vinter.

Koliku prepreku radne dozvole predstavljaju za dovođenje igrača slikovito je objasnio Arsen Venger.

“Mi smo primijetili talenat Di Marije kada je imao 17 godina. Htjeli smo da ga dovedemo, ali nije mogao da dobije radnu dozvolu, jer je Argentinac. Otišao je u Portugal, pa u Španiju. To znači da će engleski klubovi moći da dovode igrače tek kada steknu reputaciju, kada postanu vrhunski, kada ispune uslove za dolazak i kada budu koštali mnogo, mnogo novca”, rekao je trener Arsenala.

Zbog otvorenosti tržišta i Bosmanovog pravila, Arsenal je kao tinejdžera doveo Seska Fabregasa. Ako se ponovo uvedu radne dozvole, neće biti budućih Fabregasa u Premijer ligi.

“Mislim da će ova odluka uništiti Premijer ligu. Možda ne odmah, ali vrlo brzo. Odraziće se na sve djelove života, pa i na fudbal”, rekao je Fabregas.

Predsjednik Fudbalske asocijacije Engleske Greg Dajk smatra da bi nova situacija mogla da utiče na “proizvodnju” domaćih igrača.

“Mislim da je ovo tačka u kojoj klubovi moraju da se posvete proizvodnji igrača, a ne samo kupovini”, rekao je Dajk.

“Klubovi su mnogo ranije morali da počnu da razmišljaju na taj način. Primjer je Rašford iz Junajteda. Takav talenat dobio je šansu da igra, samo zato što su tri napadača bila povrijeđena istovremeno”, kazao je Dajk.

Bonus video: