Gotova stvar: Inter sjutra ujutro zvanično ide u ruke Kineza

Suning će sada skoro 70 odsto akcija platiti između 500 i 550 miliona eura, a preuzimanje kluba za 12 mjeseci bi trebalo da ga košta još oko 200 miliona
2 komentar(a)
Inter, Foto: Reuters
Inter, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2016. 16:43h

Vlasnička struktura Intera i kineska investiciona kompanija Suning danas su u Nanđingu dogovorili i posljednje detalje oko prodaje kluba, a sve će biti ozvaničeno na sjutrašnjoj konferenciji za medije koja je zakazana za devet sati po evropskom vremenu.

Tako italijanski mediji sjutrašnji dan najavljuju kao istorijski za Inter ,jer će iz kluba definitivno izaći Masimo Morati, koji je od 1995. do 2013. bio predsjednik, a onda i počasni predsjednik nakon što je većinski dio akcija prodao Indonežaninu Eriku Tohiru.

Tohirov projekat za ove tri i po godine nije doživio krah u pravom smislu te riječi, ali Inter pod njegovim vođstvom još nije uspio da se otarasi dugova, nad glavom mu visi finansijski fer-plej, a nije nijednom stigao ni do Lige šampiona...

Suning sada postaje vlasnik 68,55 odsto Intera, Tohiru ostaje pravo da raspolaže sa 31 procentom, dok 0,45 odsto kontrolišu manji investitori.

Kako se najavljuje, Suning će narednog ljeta postati jedini vlasnik kluba, iako je Tohir prvobitno želio da mu dozvoli oko 70 odsto akcija.

Suning će sada skoro 70 odsto akcija platiti između 500 i 550 miliona eura, a preuzimanje kluba za 12 mjeseci bi trebalo da ga košta još oko 200 miliona.

"Suningov plan je bio - sve ili ništa", napisala je "Gazeta delo sport".

Kinezi će naravno u Milano dovesti svoj kadar, a prvi čovjek Suninga Žang Đindong će sačuvati sadašnji sportski sektor - sigurni su trener Roberto Manćini, sportski direktor Pjero Auzilio, direktor Đovani Gardini i potpredsjednik Havijer Zaneti, kojeg je navodno Morati predložio da bude naredni predsjednik "crno-plavih"...

Suning se nedavno okrenuo sportu i brzo je napravio bum u fudbalskom svijetu kada je krajem 2015. kupio kineski Đangsu i angažovao igrače poput Ramireša iz Čelsija, Aleksa Tešeire iz Šahtjora, Žoa za skoro 100 miliona.

Čak se pominje da bi Ramireš i Tešeira (možda i obojica) mogli da budu nova pojačanja Intera.

Inter bi vrlo lako mogao da postane prva snaga italijanskog fudbala u ekonomskom smislu , ali je to realnije očekivati od narednog ljeta kada bi trebalo da klub konačno sanira finansijske gubitke.

A da bi ih sanirao potrebno je da ovog ljeta proda nekog igrača od kojeg može da uzme bitan novac - gotovo sigurno će otići Samir Handanović (pominje se cifra od 15 miliona), te Hejson Muriljo ili Marcelom Brozović za 25-30 miliona.

Budućnost našeg Stevana Jovetića je i dalje u magli i reklo bi se da zavisi isključivo od Manćinija...

Bonus video: