Lester - poseban klub, poseban grad

Lester jedini grad u Engleskoj u kome većinsko stanovništvo nije anglo-saksonskog porijekla. Prema posljednjim podacima, koji su sakupljeni 2011. godine, svega 45,1 odsto od 330 hiljada stanovnika čine Englezi, i Britanci uopšte. Lester je jedini grad u Ujedinjenom kraljevstvu u kome su manjine – većina
419 pregleda 0 komentar(a)
Navijači Lestera, Foto: Paco Villegas/Marca
Navijači Lestera, Foto: Paco Villegas/Marca
Ažurirano: 10.05.2016. 14:35h

Lester je prije osam dana osvojio titulu, u subotu je proslavio na svom stadionu, na spektakularan i emotivan način, ali priča o posebnom klubu se ne završava. Niti će se brzo završiti.

O Lesteru se priča i piše iz svakog ugla, kako bi se na svaki mogući način približila posebnost ovog kluba, ali i grada iz kojeg dolazi.

U vremenima kakva su današnja, priča je zaista drugačija i još ljepša, ako se zna da je Lester jedini grad u Engleskoj u kome većinsko stanovništvo nije anglo-saksonskog porijekla.

Prema posljednjim podacima, koji su sakupljeni 2011. godine, svega 45,1 odsto od 330 hiljada stanovnika čine Englezi, i Britanci uopšte.

Lester je jedini grad u Ujedinjenom kraljevstvu u kome su manjine – većina.

„U Lesteru žive Poljaci, Kinezi, Pakistanci, Somalijci... ali najviše je Indijaca. Jedan dio grada zovemo mali Delhi“, ispričao je za „Marku“ Španac Edu Rodriges, koji radi kao učitelj u jednoj školi u Lesteru.

Čak 37 odsto stanovnika porijeklom je iz Azije, a od tog procenta 29 odsto dolazi iz Indije.

Najveća i najmasovnija proslava jednog od najvećih hinduističkih praznika i festivala – Divali (festival svjetlosti), van granica Indije održava se upravo u Lesteru.

Na ulicama tog grada može se čuti 70 jezika. I na 70 jezika slavila se titula.

„Na dan kada je osvojena titula bilo je kao na festivalu. Slavili su obični navijači, sa šalovima i pivom, ali čuli su se i indijska muzika, afrički bubnjevi.. Svi smo se zajedno veselili fudbalu i velikom uspjehu. Nisu bile važne boja kože i religija. Takav je i život u Lesteru – harmoničan i ujedinjen. Ovaj grad je primjer da različitosti mogu da funkcionišu zajedno“, priča Španac Edu.

Vidjelo se to i na tribinama, u subotu protiv Evertona.

Oko hiljadu Tajlanđana došlo je na poziv vlasnika kluba Vičaja Šrivadanaprabe da proslavi uspjeh kluba, Italijani su slavili Ranijerija, Japanci Okazakija, vidjele su se i alžirske zastave u čast Rijada Mareza...

U Lesterovom timu su fudbaleri iz 14 različitih zemalja. Svi su na terenu i van njega, na Vardijevoj šampionskoj proslavi, bili kao jedan.

Tako je bilo na tribinama, a i na ulicama.

Lester nije samo poseban klub, već i poseban grad.

Bonus video: