Od autsajdera do šampiona

0 komentar(a)
Klaudio Ranijeri, Foto: Reuters
Klaudio Ranijeri, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2016. 21:29h

Kada je “Gardijan” uoči starta sezone u Premijer ligi objavio rezultate tradicionalne ankete i prognozu svojih urednika, jedino je Luiz Tejlor bila umjereni optimista kada je Lester u pitanju...

"Ranijeri bi mogao da prebaci očekivanja - napisala je Tejlorova, dok je njen kolega Pol Dojl napisao da će opstanak Lestera biti težak, a svi ostali da su „lisice” sigurni putnici u Čempionšip.

Teško da je tada ko mogao da zamjeri novinarima prestižnog engleskog dnevnika. To je, uglavnom, bilo mišljenje novinara (između ostalih, prognoza BBC-ja je bila 19. mjesto, odnosno ispadanje, takođe i “Gazete delo sport”) i fudbalskih eksperata u odnosu na ekipu koja prošlog ljeta nije uradila skoro ništa u prelaznom roku i koja je dovela Klaudija Ranijeri, trenera bez titule u karijeri, koji je otjeran sa mjesta selektora Grčke nakon što su „Heleni” izgubili od Farskih Ostrva. Čak je bivša legenda Lestera Gari Lineker bio skeptik kada je Ranijeri u pitanju.

“Ranijeri? Stvarno?”, ironično je napisao Lineker na Tviteru kada je čuo ko će voditi klub u kojem je engleska igračka legenda počela karijeru.

Skoro devet mjeseci kasnije niko više ne pominje ekipu koja je trebalo da ide u niži rang, ili “najgoreg trenera od kojeg ima 100 boljih”. Ranijeri i njegovi momci su bacili na koljena sve velikane Premijer lige i više nego zasluženo stigli do prve titule u klupskoj istoriji.

Danas im se svi klanjaju i dive, među kojima je i Žoze Murinjo, koji je kada je bio trener Intera nazvao Ranijerija (tada na klupi Juventusa) starcem koji je „previše star da može da promijeni mentalitet ekipe”.

"Želim da čestitam svima u Lesteru, igračima, treneru, navijačima i vlasnicima kluba. Titulu sam izgubio od Klaudija Ranijerija i sa velikom emocijom živim ovaj magičan trenutak njegove karijere", rekao je Murinjo, koji je bio prvak sa Čelsijem prošle sezone.

Titula se danas nije samo slavila u Lesteru, već i širom svijeta. Budistički hram u Bangkoku preko noći je postao mjesto okupljanja navijača fudbalskog kluba Lester, barem onih iz Tajlanda.

Glavni monah tog hrama je prije nekoliko mjeseci prognozirao da će Lester osvojiti šampionsku titulu u Engleskoj. Njegove prognoze su se obistinile, a od juče ujutro navijači posjećuju i hram Zlatnog Bude...

Ranijeri: Znam da je ovakvu sezonu nemoguće ponoviti

Trener Čelsija Gus Hidink, je otkrio da ga je Ranijeri pozvao telefonom i zahvalio se pet minuta nakon utakmice sa Totenhemom, koju su „plavci” remizirali kod kuće (2:2) i Lesteru donijeli titulu...

"Glas mu je bio drhtav, ne znam da li je plakao. Pet puta mi je zahvalio", rekao je Hidink.

Ranijeri je rekao da je oduvijek znao da će u karijeri osvojiti šampionski trofej, nakon što je do titule sa Lesterom osvajao samo kupove.

"Imam 64 godine, borim se dugo i uvijek sam ostajao pozitivan. Oduvijek sam vjerovao da ću na kraju uspjeti negdje da osvojim titulu. Ja sam isti onaj čovjek koji je otpušten iz Grčke reprezentacije, možda je neko zaboravio na taj dio moje karijere. Vjerujem da se nisam promijenio", rekao je Ranijeri.

Italijanski trener je naglasio da će i naredne godine ostati na klupi Lestera, ali da je ovakakav uspjeh nemoguće ponoviti.

"Sigurno ostajem u Lesteru, ali znam da je ovakvu sezonu nemoguće ponoviti. Sljedeće sezone ćemo pokušati da se borimo za deseto mjesto, nadam se. Moramo da nastavimo da rastemo i napredujemo. Još uvijek ne možemo da povjerujemo koliki smo uspjeh ostvarili", dodao je Ranijeri.

Vlasnici Lestera: Nećemo prodati nijednog igrača

Uprkos spekulacijama da su za većinu igrača zainteresovani bogatiji klubovi, Tajlanđanin Ajavat Šrivadhanaprabha, sin vlasnika kluba Vičaja Šrivadhanaprabhe, uvjerava navijače da Lester neće prodati nijednog igrača.

"Mi nismo klub koji proizvodi šampione da bismo ih onda puštali u druge klubove. Svi naši igrači žele da ostanu da se zajedno borimo i vide dokle možemo da doguramo. Ponavljam, prodaja igrača nije u našim planovima", rekao je Ajavat Šrivadhanaprabha, i dodao da će šampionski pehar biti ukrašen plavim trakama, bojama Lestera i žutim trakama, bojama tajlandske kraljevske porodice.

Bonus video: