Može li Hodžson da se odrekne Runija?

"Engleska možda još nije spremna da ide dalje bez Runija, ali ima naznaka da ovaj tim gubi nekada veliku zavisnost od igrača koji je fenomenalno služio svojoj zemlji", napisao je Fil Meknalti, najpoznatiji novinar fudbalske redakcije BBC-a
61 pregleda 1 komentar(a)
Dele Ali, Foto: Reuters
Dele Ali, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2016. 16:02h

Engleska je u transu nakon pobjede Gordog Albiona nad svjetskim prvakom Njemačkom (3:2), ali mediji naziru problem koji se krije iza savršene predstave u Berlinu.

I sve se vrti oko jednog čovjeka - Vejna Runija.

Rekorder po broju golova u dresu sa tri lava (51), kojem nedostaje 16 mečeva da dostigne rekordera po broju nastupa za državni tim Pitera Šiltona (125), po ocjeni gotovo svih novinara nema mjesto u ovom timu.

U to samo treba ubijediti i selektora Roja Hodžsona, koji igru bazira na kapitenu.

Napadač Mančester junajteda nije igrao u glavnom gradu Njemačke, a njegovo odsustvo su savršeno iskoristili Hari Kejn i Dele Ali, kao i Džejmi Vardi, koji je ušao u igru u drugom poluvremenu i postigao spektakularan gol petom za 2:2.

"Roj Hodžson je morao da prizna da je superiorni povratak i pobjeda nad svjetskim prvakom Njemačkom najljepši trenutak njegove trenerske karijere, ali je li taj rezultat donio i veliku žrtvu", pita se Fil Meknalti, najpoznatiji novinar fudbalske redakcije BBC-a.

Meknalti piše da je 30-godišnji Runi i dalje upotrebljiv, jer je 12 godina, od Evropskog prvenstva u Portugalu, centralna figura u reprezentaciji.

Ali, vrijeme je došlo za mlađe - kao nekada 18-godišnjak iz Liverpula, tako je sada na scenu stupio 19-godišnjak iz Milton Kejnsa, Dele Ali.

Vezista Totenhema je u Berlinu nosio Runijevu desetku na leđima i maestralnom igrom zaslužio epitet igrača meča.

"Engleska možda još nije spremna da ide dalje bez Runija, ali ima naznaka da ovaj tim gubi nekada veliku zavisnost od igrača koji je fenomenalno služio svojoj zemlji".

"Niko ne smije da ga otpiše i još mora da se u takmičarskim mečevima dokaže da li je Engleska bolja bez njega, ali Hodžson sada ima mnogo opcija koje ne moraju da automatski uključe dugogodišnjeg simbola", piše Meknalti.

U tekstu se navodi i da bi Runiju mogao da presudi tandem Totenhema Ali - Kejn.

"Ali i Kejn, koji ima samo 22 godine, na istim su talasnim dužinama. Ali, kao što je Hodžson primijetio, može da popuni sve rupe koje moderan fudbal zahtijeva od veziste. Izgledao je najbolje u ulozi prave desetke, kada je blisko sarađivao sa Kejnom".

"Ako Hodžson bude koristio Kejna u špicu, a Alija tik iza njega, Runiju bi preostala krilna pozicija. Da li mu to odgovara? Da li mu je ikada odgovaralo? Zar to nije perfektna uloga za Džejmija Vardija", pita se, između ostalog, slavni novinar BBC-a, čiji se stavovi izuzetno poštuju na Ostrvu.

Bonus video: