Preminuo Johan Krojf

88 pregleda 14 komentar(a)
Johan Krojf, Foto: Thesportbible.com
Johan Krojf, Foto: Thesportbible.com
Ažurirano: 24.03.2016. 12:57h

Johan Krojf, legendarni fudbaler i trener preminuo je danas u 68. godini nakon borbe sa sa kancerom pluća.

Krojfu je bolest dijagnostifikovana u oktobru prošle godine.

"Sa tugom saopštavamo da je Johan Krojf, okružen porodicom, nakon žestoke borbe protiv bolesti, preminuo u Barseloni. Molimo vas da poštujete privatnost njegove porodice tokom ovih teških i tužnih trenutaka", saopšteno je na Krojfovom sajtu.

Holanđanin je bio strastven pušač. Sa tom navikom je prestao krajem prošlog vijeka, kada je 1991. morao na operaciju srca zbog začepljenosti krvnih sudova.

Krojf je bio jedna od najvećih fudbalskih ikona svih vremena, prvo ime koje se vezuje za totalni fudbal Rinusa Mihelsa. Legenda je reprezentacije Holandije i ekipa Ajaksa i Barselone.

Johan Krojf je rođen 25. aprila 1947. u siromašnoj amsterdamskoj porodici. Veliki talenat, neiscrpna snaga i energija još u dječačkim danima su ga izdvojili od vršnjaka. Ti urođeni kvaliteti, kao i liderstvo, stvorili su od njega ikonu modernog fudbala, prije svega "totalnog fudbala" čiji je bio ključni šraf.

Krojf, legenda holandskog i svjetskog fudbala je tri puta osvajao Zlatnu loptu. Reprezentaciju Holandije predvodio je do finala Svejtskog prvenstva 1974. godine, kada su "lale" poražene od Zapadne Njemačke rezultatom 2:1. Pogodak za Holanđane dao je Krojf. Proglašen je i za najboljeg igrača tog Mundijala.

U klupskoj karijeri Krojf je pored Ajaksa nastupao i za Barselonu, Los Anđeles, Vašington, Levante i Fejnord.

Sa "kopljanicima" je tri puta bio prvak Evrope. Osvojio je i osam titula, pet holandskih Kupova, Intertoto kup, Superkup Evrope i Interkontinentalni kup. Sa Barselonom je jednom bio prvak Španije, a jednom osvajač Kupa kralja, sa Fejenordom je isto to ponovio u Holandiji 1984, dok je sa holandskom selekcijom pored mundijalskog srebra osvojio i zlato na EURO1976 u Jugoslaviji.

Zapaženu ulogu imao je i u trenerskoj karijeri. Najviše uspjeh imao je sa Barselonom sa kojom je osvojio Kup šampiona 1992, te Superkup. Odveo je Blaugranu i do još jednog finala Kupa šampiona (1994), osvojio je Kup pobjednika Kupova (1989) i u tom takmičenju bio finalista 1991. Sa Barselon četiri španske titule, jedan trofej tamošnjeg Kupa kralja, te tri španska Superkupa.

Bonus video: