Priča o Brazilcu koji je želio, a nije mogao da postane fudbaler

Priča o Daglasu Bragi, nekada vrlo talentovanom igraču koji je morao da se povuče sa velike scene, samo zbog toga što je gej
633 pregleda 0 komentar(a)
Daglas Braga, Foto: Instinctmagazine.com
Daglas Braga, Foto: Instinctmagazine.com

Fudbal u Brazilu ima status religije, a postati profesionalni fudbaler san je gotovo svakog dječaka.

Ipak, razne predrasude koje postoje unutar igre - ali i u širem brazilskom društvu - znače da taj san može da bude naprasno prekinut, iako je čak nadohvat ruke.

Kada je još početkom 90-ih, tada 12-godišnji Daglas Bragastigao u Rio de Žaneiro, bio je ispunjen uzbuđenjem:

- Imao sam puno nade - kazao je on.

- U veliki grad sam došao sa snom, da postanem fudbaler. I bio sam spreman da se borim za to.

Skautirala ga je Madureira, ekipa iz treće divizije, a nakon šest godina provedenih u mlađim kategorijama, Daglasov san postao je stvarnost. Tek je napunio 18 kada je potpisao ugovor za Botafogo - vrhunski klub iz Rija, koji je nedavno osvojio brazilsku ligu. No, Daglasu se u isto vrijeme dogodilo još nešto.

”NAJTEŽA ODLUKA U ŽIVOTU”

- Počeo sam da otkrivam svoju seksualnost - nastavio je. - Počeo sam da uviđam da me privlače muškarci.

Kako je njegova karijera napredovala, trenirajući sa igračima koji će igrati za reprezentaciju Brazila, pojavljujući se i u prvom timu, Daglas je shvatio da ne može da nastavi da igra fudbal, a da istovremeno bude gej.

- Bio je to izbor - da ostanete ono što jeste, što osjećate, ili da budete fudbaler. Jednostavno, nije bilo moguće oboje - priča Daglas Braga, u ispovijesti za BBC.

Sa 21 godinom, napustio je fudbal. Bila je to, kako kaže, najteža odluka u njegovom životu.

- Tog dana kada sam odlučio da prekinem sa fudbalom, plakao sam satima. Šetao sam okolo i plakao.

Uz svu raskoš tradicionalnog karnevala, Brazil je duboko homofobična zemlja, posebno kada je riječ o fudbalu.

“Ljudi s kojima razgovaramo potvrđuju nam ono što se čini očiglednim - da u brazilskim klubovima igraju homoseksualci, čak i na profesionalnom nivou, ali da nijedan od njih još nije javno istupio i izašao sa tim stavom”, piše reporter BBC-ja iz Brazila.

”MAČO SPORT”

Jedan najvijač u dresu Palmerira, kluba iz Sao Paula, aktuelnog šampiona Brazila, kaže da nema šansi da bi gej muškarac ikada zaigrao za njegov tim.

- Fudbal je mačo sport, a fudbalski teren je mjesto za muškarce - kazao je on. Žair Bolsonaro, krajnji desničar, koji je prije tri dana stupio na funckiju predsjednika Brazila, sebe je svojevremeno opisao kao “ponosnog homofoba”, te rekao da bi i fizički napao muškarce koji se ljube.

Prema podacima jedne brazilske organizacije za ljudska prava, čak 387 brazilskih pripadnika LGBT populacije ubijeno je u homofobnim napadima tokom 2017, što je značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

- Možete onda tek da zamislite kakva je situacija u fudbalu - priča sada 36-godišnji Daglas Braga.

Deceniju i po nakon odluke da ostavi fudbal, Braga se vratio na teren i igra za amaterski gej tim po imeno Bis Kets.

Njegov saigrač, Andre Mačado, osnovao je Bis Kets kako bi fudnaleri LBPT pripadnosti mogli da se okupe i igraju fudbal u Riju, uprkos svim poteškoćama.

Bonus video: