Lider po sniženoj cijeni – brojke na strani Lestera

Do kraja šampionata Lester igra protiv 13 timova, protiv kojih je u prvom dijelu sezone ostvario skor od 10 pobjeda, dva remija i jednog poraza, i to od narednog rivala – Arsenala. Ukoliko prebrode gostovanje na „Emirejtsu“, izabranici Klaudija Ranijerija imaće otvoren put ka kompletiranju čuda
4 komentar(a)
Ranijeri, Foto: Reuters
Ranijeri, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2016. 16:10h

Najljepšu fudbalsku priču ove sezone priča Lester, koji je 13 kola prije kraja Premijer lige senzacionalni lider sa pet bodova više od Arsenala, a šest od Mančester sitija.

U opticaju je još 39 bodova, ali „lisice“ igraju šampionski, kontrolišu trku i čini se da bi bilo veće iznenađenje da ispuste, nego da sačuvaju prednost i da se njihova bajka završi onako kako se završavaju sve bajke – srećnim krajem.

Do kraja šampionata Lester igra protiv 13 timova, protiv kojih je u prvom dijelu sezone ostvario skor od 10 pobjeda, dva remija i jednog poraza, i to od narednog rivala – Arsenala.

Ukoliko prebrode gostovanje na „Emirejtsu“, izabranici Klaudija Ranijerija imaće otvoren put ka kompletiranju čuda.

Engleski bukmejkeri su ih i prije gostovanja prvom pratiocu proglasili velikim favoritom za titulu – kvota je blindirana na 1,7. Ko je početkom avgusta uložio jedan euro da će Lester osvojiti titulu mogao bi u maju da dobije pet hiljada. Toliko su kladionice vjerovale timu koji je boravak u Premijer ligi prošle sezone produžio tako što je u posljednjih devet kola osvojio 24 boda.

Bilo je onih koji su vjerovali, pa će, po pisanju engleskih medija, kladionica „Skaj bet“ isplatiti 6,8 miliona funti ako Lester postane prvak.

„Ne vjerujem bukmejkerima. Oni su prognozirali da ću odavno biti bivši trener Lestera“, šalio se Ranijeri, nakon pobjede nad Mančester sitijem.

Njegov dolazak (povratak) u Englesku, nakon debakla na mjestu selektora Grčke, izazvao je prije nekoliko mjeseci mnogo negativnih komentara eminentnih engleskih fudbalskih ličnosti.

Sada stižu izvinjenja.

„Pogriješio sam i oduševljen sam što to mogu da kažem. Volim Klaudija Ranijerija“, napisao je na tviteru Gari Lineker, čiji je komentar na vijest da je Italijan došao u Lester glasio:

„Da li je moguće? Potpuno neinspirativan izbor Lestera. Nevjerovatno je da se ista stara lica vrte na menadžerskim pozicijama“.

Sada su Ranijeri i njegovi momci glavne face Premijer lige, selektor Engleske Hodžson je često na tribinama „King Pauer stadiona“, a klub je dostigao takav nivo da je bez problema produžio ugovor sa senzacionalnim Džejmijem Vardijem, koji na ljeto može da bira gdje će nastaviti karijeru, nakon što završi Evropsko prvenstvo, na kome će biti prvi engleski špic.

Vardi vjerovatno nije potpisao za novac koji bi mogao da dobije negdje drugo, jer je finansijska moć Lestera za prilike u Premijer ligi, najblaže rečeno – skromna.

Cijela ekipa na godišnjem nivou trenutno zarađuje 62,6 miliona eura, a manje primaju samo igrači Noriča, Votforda i Bornmuta. Čelsi na plate fudbalera izdvaja 280, Mančester junajted 264, a Siti 251 milion eura.

Procjenjuje se da igrači Lestera na fudbalskom tržištu ukupno vrijede oko 95 miliona eura, dok je procijenjena vrijednost cijelog tima Mančester sitija veća od 500 miliona.

Ranijeri je prošlog ljeta potrošio 50 miliona eura na pojačanja, a Mančester junajted 140 miliona – razlika između lidera i najtrofejnijeg engleskog kluba iznosi 12 bodova.

„Mi nemamo pritisak, naš pritisak je prošao kada smo obezbijedili opstanak i život ovom klubu. Pritisak imaju veliki klubovi, koji su potrošili mnogo novca da bi osvojili Premijer ligi ili Ligu šampiona. Ali, to je njihov, a ne naš problem. Mi samo želimo da igramo najbolje što možemo. Ako to uradimo, biću zadovoljan, bez obzira na rezultat“, rekao je Ranijeri.

A kako se bliži kraj sezone, njegov tim igra sve bolje, tempo koji nametnu „lisice“ rivali teško mogu da isprate.

Precizna statistika izračunala je, naime, da su igrači Lestera na posljednjih šest utakmica pretrčali prosječno 114,5 kilometara, što je za 3,76 kilometra više od njihovog sezonskog prosjeka.

Nije zanemarljivo ni to što će Ranijerijeva ekipa do kraja sezone odigrati 13 utakmica, a njihovi rivali imaju obaveze i na evropskoj sceni, i u FA kupu, a Mančester siti igra i finale Liga kupa.

„Prvi put u životu ovi momci rade velike stvari, ali moraju da shvate da nisu dosegli do vrha. Najvažnije je da se ne osvrću za sobom, ne razmišljaju u tome koliko su visoko i ne gledaju ko je ispod njih. Jer, Premijer liga je kao osvajanje planinskog vrha, a ako se planinar pogleda dolje, može i da se uplaši i – padne“, slikovito je opisao Ranijeri.

Bonus video: