Barsa ponizila Real, ples Suaresa, Nejmara i Inijeste

„Panjolada” za Florentina Peresa i Rafu Benitesa i povici „Florentino dimisión” (podnesi ostavku), nakon jednog od najtežih poraza u istoriji Reala na „Santjago Bernabeuu” - Barselona je u 231. „el klasiku” ogolila „kralja”, potpuno dominirala, praktično sakrila loptu rivalu i slavila sa čak 4:0
16 komentar(a)
Luis Suares, Foto: Reuters
Luis Suares, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2015. 23:12h

Florentino Peres je otjerao po mnogima najboljeg trenera na svijetu i čovjeka koji mu je donio „desimu”, Karla Anćelotija, i doveo Rafaela Benitesa.

Pet mjeseci kasnije, „panjolada” za obojicu i povici „Florentino dimisión” (podnesi ostavku), nakon jednog od najtežih poraza u istoriji Reala na „Santjago Bernabeuu” - Barselona je u 231. „el klasiku” ogolila „kralja”, potpuno dominirala, praktično sakrila loptu rivalu i slavila sa čak 4:0.

Otkada se povrijedio 26. septembra protiv Las Palmasa, navijači Katalonaca su se molili da se Lionel Mesi oporavi na vrijeme za obračun sa Realom.

Argentinski čarobnjak je i prethodnih dana bio glavna tema u medijima, koji su se najviše bavili time da li će najbolji fudbaler svijeta početi meč, hoće li sat prije izlaska na teren Luis Enrike odlučiti da ga ubaci u startnih 11...

O tome su razmišljali i u Madridu, ali bi im bolje bilo da su se bavili time kako da zaustave pakleni tandem koji je u odsustvu Mesija žario i palio terenima širom Evrope, Luis Suares - Nejmar.

Urugvajac je u 11. minutu iskoristio loše postavljanje odbrane rivala i odličnu asistenciju Serđija Roberta i majstorskim šutem u „malu mrežu” prekinuo niz Kejlora Navasa od 885 minuta bez primljenog gola na „Bernabeuu”.

U 39. je na 2:0 (možda i iz ofsajda) povisio brazilski majstor na asistenciju još jednog pomalo zaboravljenog velikana, Andresa Inijeste, da bi Marselo u samom finišu spriječio Suaresa da povisi na 3:0 nakon fenomenalne akcije sa Nejmarom.

Real je na početku nastavka napao, Klaudio Bravo je krajnjim naporom odbranio šut Hamesa Rodrigesa, ali je to bilo sve.

Umjetnici iz Katalonije su odigrali još jednu akciju za pamćenje - u 53. minutu je Nejmar „štiklom“ uzvratio asistenciju Inijesti, koji je zabio loptu u gornji lijevi ugao Navasovog gola.

Ubrzo je ušao i Mesi umjesto Ivana Rakitića, a njegov najveći rival Kristijano Ronaldo je imao šansu da smanji iz kontre, ali mu je Bravo perfektno skinuo zicer.

To kao da je dodatno „ubilo” Madriđanima volju da igraju, pa je nemilosrdni Suares u 74. minutu povisio na nestvarnih 4:0.

Teren je nakon toga napustio Inijesta, koji je dočekao čast ukazanu samo Dijegu Armandu Maradoni i Ronaldinju - većina navijača na „Bernabeuu” ga je ispratila aplauzima.

Do kraja se igralo bez garda, a Bravo kao da je odlučio da i on bude jedan od heroja, pošto je odbranio zicere Karimu Benzemi i Ronaldu...

Uspješan je bio i bivši trener Barse B Eusebio Sakristan, koji je u debiju na klupi Real Sosijedada savladao Sevilju (2:0).

Domaćima je oba gola praktično poklonio vezista Sevilje Gžegož Krihovjak.

Las Palmas je oteo bod Valensiji na „Mestalji” (1:1), dok je Deportivo na „Riasoru” u derbiju Galicije bio bolji od Selte (2:0). Tragičar je bio Nolito, koji je promašio penal u 26. minutu.

Rezultati 12. kola

Real Madrid - Barselona 0:4 (Suares 11, 74, Nejmar 39, Inijesta 53)

Real Sosijedad - Sevilja 2:0 (Agireće 73, Prijeto 77)

Espanjol - Malaga 2:0 (Peres 6, 20)

Valensija - Las Palmas 1:1 (Alkaser 8 - Vijera 57)

Deportivo La Korunja - Selta 2:0 (Peres 23, Đoni 90+4. autogol)

Nedjelja

Sporting Hihon - Levante (12)

Viljareal - Eibar (16)

Granada - Atletik Bilbao (18.15)

Betis - Atletiko Madrid (20.30)

Ponedjeljak

Hetafe - Rajo Valjekano (20.30)

Bonus video: