Današnji 171. "el klasiko" u sjenci terorizma

0 komentar(a)
El Klasiko_1, Foto: REUTERS
El Klasiko_1, Foto: REUTERS
Ažurirano: 21.11.2015. 11:00h

Real i Barselona danas (18.15 sati) će se u Madridu sastati 171. put za bodove, u „El klasiku“ - najboljem od onoga što fudbal može da ponudi.

Međutim, prvi put u 100 godina žestokog rivalstva, koje se iz fudbalskog odavno prelilo na politički teren, igra neće biti u krupnom planu.

Da li će Mesi igrati, kako će proći Benitez u svom prvom El klasiku, da li će Ronaldo nastaviti gogleterski niz protiv „blau grane“ – te i mnoge druge time u sjenci su strijepnje nakon terorističkih napada u Parizu.

Bauk terorizma kruži Evropom. Tragični pariski potres, intezivno je uzdrmao i Madrid, koji i dalje preživljava traume potekle od stravičnog napada Al Kaide u martu 2004.

Policija u španskoj prijestonici, „El klasiko“ će dočekati u stanju pripravnosti na terorizam podignutim na nivo četiri od maksimalnih pet.

Pored regularnih snaga, biće angažovano najmanje hiljadu „specijalaca“ i hiljadu i po pripadnika privatnog obezbjeđenja – što meč čini najzaštićenijim sportskim događajem u španskoj istoriji...

Ipak, suve brojke ne odagnavaju osjećaj nelagode kod aktera, makar dok ne istrče na travu Bernabeua.

"Neizbježno je da nas situacija brine. Po onome što znam, biće preduzete sve neophodne sigurnosne mjere. Svi moramo doprinijeti tome da u prvom planu bude igra tokom dana koji je poseban za svjetski fudbal", rekao je Andres Inijesta..

Umirujuće tonove poslao je španski ministar unutrašnjih poslova.

"Moj sin, koji je navijač Barselone, ići će na „El klasiko“. Mislim da sam time dovoljno rekao. Pozivam navijače da dođu na stadion i uživaju", kazao je Horhe Fernandez Dijaz.

„El klasiko“ je upravo to – 90 minuta fudbalskog hedonizma, upakovanog u užareno rivalstvo najtrofejnijih evropskih klubova, simbola španskog unitarizma i katalonske želje za nezavisnošću.

Uživanje će u umnogome zavisiti od toga da li će igrati Mesi, koji se početkom sedmice, poslije gotovo dva mjeseca pauze uslovljena povredom, vratio treninzima.

"Vijesti su pozitivne. Mesi se osjeća dobro, ali vidjećemo kakav će biti u subotu. Nadamo se da će igrati, bez obzira da li počeo susret ili ne, jer je esencijalan za naš tim", dodao je Inijesta.

Prvi „El klasiko“ za Rafu Beniteza mogao bi, u slučaju poraza, da bude i posljednji – iako je Real u 15 mečeva u prvenstvu i Ligi šampiona poražen samo jednom, na tabeli kasni tri boda za Barsom, a kritičari mu zamjeraju zbog isuviše oprezne taktike za standarde „kraljevskog kluba“

"Kako da pobijedimo Barselonu? Nije isto voditi Ekstremaduru ili Real protiv Barselone. Vodim tim koji ima kapacitet da dominira, napada i daje više golova od protvnika", ističe trener Rafa Benitesa.

„El klasiko“ rezultatski ne nosi odlučujuće bodove – uostalom, u posljednje četiri sezone, uspješniji u međusobnim duelima Barse i Reala nije osvojio titulu – ali u pshičkom smislu predstavlja odskočnu dasku za nastavak sezone.

Kakav god da bude ishod, fudbalskoj Evropi je prijeko potrebno da blještave slike sa Bernabeua makar nakratko potisnu scene haosa sa Stad de Fransa.

Bonus video: