Runi prestigao Bobija Čarltona

"Preplavile su me emocije, iako sam već nekoliko utakmica bio veoma blizu da dođem do rekorda. Dati 50 golova za reprezentaciju prije 30. godine? Ne, to definitivno nisam mogao da zamislim ni kao dječak ni kao profesionalac", rekao je Runi
0 komentar(a)
Vejn Runi, Foto: Reuters
Vejn Runi, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2015. 21:27h

Vejn Runi je golom protiv Švajcarske, i to iz penala za potvrdu trijumfa od 2:0, postao najbolji strijelac u istoriji Engleske - napadač Albiona je upisao 50. pogodak i pretekao je na vječnoj listi Bobija Čaltona.

Bilo je samo pitanje trenutka kada će Runi uraditi ovako nešto, a pomoglo mu je i to što je njegova reprezentacija odigrala bez tenzije s obzirom na to da je ranije obezbijedila plasman na Evropsko prvenstvo.

"Ovo je za mene ispunjenje sna. Preplavile su me emocije, iako sam već nekoliko utakmica bio veoma blizu da dođem do rekorda. Dati 50 golova za reprezentaciju prije 30. godine? Ne, to definitivno nisam mogao da zamislim ni kao dječak ni kao profesionalac", rekao je Runi nakon istorijske partije na "Vembliju" pred 75 hiljada gledalaca.

Švajcarci, s druge strane, i dalje nisu sigurni za drugo mjesto, ali u posljednja dva kola makar nemaju težak raspored - prvo dočekuju San Marino, a onda na kraju gostuju Estoniji.

Eventualnom kiksu (ili kiksevima) izabranika Vladimira Petkovića se nada Slovenija, koja je sa 1:0 savladala Estonce i prišla im na tri boda.

Slovenci do kraja imaju duele sa Litvanijom kod kuće i San Marino na strani...

U grupi C, Španci su slavili u Skoplju protiv Makedonije autogolom Pacovskog već na startu utakmice, dok je Slovačka propustila šansu da pobijedi Ukrajinu (0:0) i maltene osigura drugu poziciju iza "crvene furije".

Ukrajina je na 3. mjestu sa tri boda manje od Mareka Hamšika, Martina Škrtela i drugova...

Litvanija je u sudijskoj nadoknadi savladala San Marino sa 2:1, koji je postigao prvi gol u gostima nakon 14 godine.

Rezultati - grupa C

Makedonija - Španija 0:1 (Pacovski (autogol) 8)

Slovačka - Ukrajina 0:0

Bjelorusija - Luksemburg 2:0 (Gordejčuk 34, 62).

Tabela: Španija 21, Slovačka 19, Ukrajina 16, Bjelorusija 7, Luksemburg 4, Makedonija 3.

Grupa E

Engleska - Švajcarska 2:0 (Kejn 67, Runi (penal) 84)

Slovenija - Estonija 1:0 (Berić 63)

Litvanija - San Marino 2:1 (Čerkih 7, Spalvis 90+2 - Vitajoli 55)

Tabela: Engleska 24, Švajcarska 15, Slovenija 12, Estonija 10, Litvanija 9, San Marino 1.

Bonus video: