Deset transfera koji su obilježili ljeto

Engleski klubovi su još jednom su pokazali finansijsku dominaciju u odnosu na ostatak Evrope. Preko milijardu i po eura potrošili su Premijerligaši za dovođenje igrača iz inostranstva ili u međusobnim transakcijama.
3 komentar(a)
Kevin de Brujne, Foto: Mcfc.co.uk
Kevin de Brujne, Foto: Mcfc.co.uk
Ažurirano: 01.09.2015. 16:07h

Sinoć u ponoć završen je ljetnji prelazni rok u većini najjačih evropskih liga.

Englezi su imali produženi rok do danas u 19 časova po našem vremenu, prelazaka je bilo, ali ne spektakularnih - Kavani u Arsenalu, Pogba u Čelsiju, "bombe" su koje će po svemu sudeći sačekati neku narednu priliku...

Bez obzira na to, prelazni rok obilježili su - Englezi. Čak šest od "top 10" evropskih transfera ovog ljeta ostvarili su klubovi iz Premijer lige, prije svih Mančester siti, čija se tri nova fudbalera (De Brujne, Sterling, Otamendi) nalaze u prvih šest po visini plaćenog obeštećenja.

Engleski klubovi su, dakle, još jednom pokazali finansijsku dominaciju u odnosu na ostatak Evrope. Preko milijardu i po eura potrošili su Premijerligaši za dovođenje igrača iz inostranstva ili u međusobnim transakcijama.

Siti je rekorder, ne prvi put - 204 miliona eura potrošili su "građani" na kupovinu novih fudbalera.

Kevin de Brujne je pojedinačno koštao najviše - 75 miliona eura platio je Siti Volfsburgu za Belgijanca koga se Murinjo odrekao prije godinu. To je ujedno i najveći transfer u Evropi ovog ljeta.

Rahim Sterling koštao je 62,5, a Nikolas Otamendi 44,5 miliona eura, pa je postao treći najskuplji defanzivac svih vremena, iza Davida Luiza i Rija Ferdinanda.

Istovremeno, Siti je od prodaje igrača prihodovao 68 miliona.

I Sitijev gradski rival - Junajted - bio je veoma aktivan...

Šnajderlin, Depaj, Darmijan i Švajnštajger koštali su "đavole" 90 miliona eura i bili su samo uvod u najjači udarac - dovođenje napadača Monaka Antonija Marsijala za 50 miliona eura.

"Ko je taj momak?", zapitao se Vejn Runi.

Čelsi je, s druge strane, neobično miran. Šampion je sve karte bacio na Pola Pogbu, ali ni cifra od skoro 100 miliona eura nije bila dovoljna da Juventus popusti. Prema nekim informacijama, Pogba je krivac što do dogovora nije došlo, jer je tražio ogromnu platu. Novi skupo plaćeni igrači su Pedro, koji je došao za 27 miliona iz Barse, i bek Baba, koji je Augsburgu donio 20 miliona.

Ogroman novac izdvojio je Liverpul - 46 i po miliona eura za Kristijana Benteka, napadača Aston Vile, a pet miliona manje koštao je Roberto Firmino, Brazilac koji je stigao iz Hofenhajma.

U vrhu, pored engleskih milijardera, našao se i jedan francuski klub - naravno, Pari sen Žermen, koji je od Junajteda kupio Anhela Di Mariju za 63 miliona eura.

Među top 10 transfera, je i odlazak Artura Vidala iz Juventusa u Bajern za 37, Julijana Drakslera iz Volfsburga u Šalke za 36 miliona.

Španski klubovi nisu se takmičili u kupovini. Real je htio De Heu, nije uspio iz bizarnih razloga, pa je najviše novca potrošio na Matea Kovačića iz Intera - 35 miliona eura.

Isto toliko je iznosio transfer Džeksona Martineza iz Porta u Atletiko.

Barselona zbog kazne nije mogla da dovodi igrače, ali je obezbijedila dva pojačanja od januara - Arda Turan iz Atletika koštao je Katalonce 34 miliona eura, a stigao je i Aleiš Vidal iz Malage.

Top 10 najvećih transfera

1. Kevin de Brujne, Volfsburg - Mančester siti 75 miliona eura

2. Anhel di Marija, Mančester junajted - PSŽ 63

3. Raham Sterling, Liverpul - Mančester siti 62,5

4. Antoni Marsijal, Monako - Mančester junajted 50

5. Kristijan Benteke, Aston Vila - Liverpul 46,5

6. Nikolas Otamendi, Valensija - Mančester siti 44,6

7. Roberto Firmino, Hofenhajm - Liverpul 41

8. Arturo Vidal Juventus - Bajern 37

9. Julijan Draksler, Šalke - Volfsburg 36

10. Mateo Kovačić, Inter - Real Madrid 35

Bonus video: