Teško i neatraktivno: Crna Gora sa Rumunijom, Danskom, Poljskom, Jermenijom i Kazahstanom

Ukupno 52 reprezentacije biće raspoređene u devet grupa, od kojih će sedam grupa imati šest timova, a dvije grupe po pet selekcija.
56 pregleda 0 komentar(a)
Žrijeb, Foto: Beta-AP
Žrijeb, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.07.2015. 17:19h

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine Crna Gore će igrati u grupi E sa Rumunijom, Danskom, Poljskom, Jermenijom i Kazahstanom, odlučeno je danas na žrijebu u Sankt Peterburgu.

Crna Gora je izbjegla evropske velesile i top-selekcije iz prvog, pa i iz drugog šešira, te dobila protivnike sa kojima može da igra i protiv kojih može da se nada.

Istovremeno, „sokoli” su dobili tešku i neatraktivnu grupu, sa napornim i dugačkim putovanjima, gdje niti jedan jedini bod nije unaprijed zagarantovan.

Posebno teške rivale, možda i najteže, Crna Gora je dobila iz petog i šestog šešira - Jermenija posljednjih godina uopšte ne igra loš fudbal, dok je Kazahstan selekcija koju su svi u Evropi željeli da izbjegnu, ponajviše zbog predugog putovanja i vremenske razlike od čak četiri sata.

Od nosilaca, Crna Gora je izvukla Rumuniju. „Trikolori” sa Karpata odavno u evropskom fudbalu ne predstavlja ono što su nekada bili, ali su sada na dobrom putu da se plasiraju na Evropsko prvenstvo u Francuskoj (vode u svojoj grupi), što će im biti prvo veliko takmičenje od Eura 2008.

Danci su takođe jaka i nadolazeća selekcija. Ekipa Mortena Olsena u kvalifikacionoj grupi za Euro vodi trku sa Portugalom i Albanijom, a koliko je neugodna pokazale su dvije lagane pobjede nad Srbijom (3:1 u Beogradu, 2:0 u Kopenhagenu).

I Poljska, selekcija iz trećeg šešira, je na dobrom putu da se plasira na Euro u Francuskoj, jer se na tabeli grupe D nalazi na prvom mjestu, ispred svjetskog prvaka Njemačke! Poljaci su podmladili tim u odnosu na prošli ciklus, ali očigledno i poboljšali igru. Napadač Bajerna Robert Levandovski i dalje je prva zvijezda tima.

Vođa reprezentacije Jermenije je ofanzivac Borusije Dortmund Henrik Mhitarijan, što dovoljno govori, a ni Kazahstanci nisu baš fudbalski nepismeni, osim što je potrebno više od pet sati da bi se doputovalo do Astane.

Od svih rivala u grupi, Crna Gora do sada nije igrala samo sa Jermenijom.

Rumuni su nas pobijedili u prijateljskom meču u Bukureštu maja 2008. sa 4:0, dok su nas Danci savladali prošlog mjeseca u Alborgu (2:1, gol Jovetića), takođe u prijateljskom duelu.

Crna Gora i Poljska bili su rivali u grupi kvalifikacija za Mundijal u Brazilu 2014. Bila su to dva velika meča - U Podgorici je na otvaranju kvalifikacija bilo 2:2 (Drinčić, Vučinić), uz petarde i baklje koje su cijeli meč ubacivane u teren, a neriješeno je bilo i u Varšavi, na prekrasnom Narodnom stadionu - 1:1 (gol Damjanovića, izjednačenje Levandovskog).

Knačno, jedini trijumf protiv nekog od rivala u grupi za naredne kvalifikacije Crna Gora je ostvarila maja 2007. pod Goricom protiv Kazahstana - bilo je 3:0, uz dva gola Đalovića i jedan Drinčića.

Nije Crna Gora izvukla neku top-silu evropskog fudbala, koja bi bila magnet i atrakcija za publiku, ali je istovremeno (i ponovo) izbjegla selekcije iz regiona, što je pozitivna strana žrijeba.

A malo je nedostajalo da Crna Gora dobije Srbiju (završila u grupi ispred (D, sa Velsom, Austrijom i Irskom) ili Albaniju, koja je završila u grupi iza (F, sa Španijom i Italijom).

Zato ostaje realna nada da će se na stadionu pod Goricom igrati čist fudbal, bez šovinističkih ispada na tribina.

A da li Crnu Goru čeka nemoguća misija da se nakon mnogo propuštenih šansi konačno dočepa velikog takmičenja, pokazaće vrijeme. Uostalom, dosta je do početka narednog ciklusa - čak 14 mjeseci, još se ne zna ne zna sa kakvim će timom igrati CG, ne zna se ni ko će je predvoditi sa klupe.

U svakom slučaju, sistem kvalifikacija je mnogo teži nego u tekućem ciklusu. Na Mundijal će se plasirati samo prvoplasirane selekcije, dok osam najboljih drugoplasiranih ide u baraž. Najslabiji drugoplasirani otpada...

Grupa A: Holandija, Francuska, Švedska, Bugarska, Bjelorusija, Luksemburg

Grupa B: Portugal, Švajcarska, Mađarska, Farska Ostrva, Letonija, Andora

Grupa C: Njemačka, Češka, Sjeverna Irska, Norveška, Azerbejdžan, San Marino

Grupa D: Vels, Austrija, Srbija, Republika Irska, Moldavija, Gruzija

Grupa E: Rumunija, Danska, Poljska, Crna Gora, Jermenija, Kazahstan

Grupa F: Engleska, Slovačka, Škotska, Slovenija, Litvanija, Malta

Grupa G: Španija, Italija, Albanija, Izrael, Makedonija, Lihtenštajn

Grupa H: Belgija, Bosna i Hercegovina, Grčka, Estonija, Kipar

Grupa I: Hrvatska, Island, Ukrajina, Turska, Finska

Ceremoniju u Kongresnom centru Konstantin palas u Sant Peterburgu otvorio predsjednik Rusije Vladimir Putin, nakon kojeg je na binu izašao odlazeći predsjednik Fife Sep Blater.

"Fudbal je više od igre, poručio je Švajcarac".

Kvalifikacije za SP počinju 4. septembra 2016. godine.

Bonus video: