Ajaks i Barselona: Isprepletana istorija dva fudbalska giganta

Real je sinoć gostovao na areni "Johan Krojf", u prvom meču osmine finala Lige šampiona. Igrao je protiv Ajaksa, ili Barselone u malom - značajan dio istorije katalonskog kluba gradili su upravo Holanđani, izdanici Ajaksove škole
657 pregleda 0 komentar(a)
Od Krojfa i Neskensa, do Silesena i De Jonga (Foto: Marca), Foto: Marca
Od Krojfa i Neskensa, do Silesena i De Jonga (Foto: Marca), Foto: Marca
Ažurirano: 14.02.2019. 13:22h

Real Madrid je sinoć igrao protiv Ajaksa u Amsterdamu prvi meč osmine finala Lige šampiona. "Kraljevski klub" kao da je igrao protiv svog najvećeg rivala - Barselone u malom.

Teško da u Evropi postoje dva kluba iz različitih zemalja čija je istorija toliko isprepletana kao što je slučaj sa Barselonom i Ajaksom. Većinu slavne istorije katalonskog kluba gradili su, naime, Holanđani - i to Ajaksovi ljudi.

I nije samo u pitanju prošlost, već i budućnost - dres Ajaksa sinoć su nosili Frenki de Jong i Matijs de Liht. Prvi je već dogovorio, drugi je na putu da dogovori prelazak na "Kamp Nou".

Igrajući protiv Reala, i jedan i drugi imali su pravu malu uverturu za el klasiko.

JOHAN KROJF I JOHAN NESKENS

Prva "holandska Barselona" nastala je 1973. godine - Katalonci su u paketu angažovali dva Johana, Krojfa i Neskensa.

Krojf je i sedam godina ranije, igrajući za Ajaks protiv Real Madrida, pokazao da je specijalan talenat.

Predvođena holandskim fudbalskim ikonama, Barselona je već prve sezone osvojila titulu prvaka Španije, ali je u Kupu šampiona eliminisana od Lidsa.

Krojf je u Barsi ostao do 1978. godine, kasnije se vratio kao trener, a i kada je otišao - njegova riječ imala je ogroman uticaj u Barseloni...

KUMAN I PRVA TITULA PRVAKA EVROPE

Krojf je 1988. inaugurisan u trenera, ostao je sve do 1996, a njegov zemljak na terenu, Ronald Kuman, donio je Barsi prvu titulu prvaka Evrope - bivši holandski reprezentativac golom iz slobodnog udarca u produžetku odlučio je finale Lige šampiona protiv Sampdorije Vujadina Boškova, na "Vembliju" 1992.

Nije Kuman bio jedini Holanđanin u tom timu - slijedili su ga Ričard Vidžge i Johanov sin, Žordi Krojf.

VAN GALOVA REVOLUCIJA

Prava "holandska revolucija" u Barseloni nastala je dolaskom Luja van Gala za trenera, 1997. Popularni Poručnik napravio je prije toga čudo sa Ajaksovom plejadom asova, sa kojom je 1995. osvojio titulu prvaka Evrope, 1996. igrao još jedno finale.

Barsa se tada potpuno otvorila holandskoj fudbalskoj školi - Van Gal na klupi, a na terenu Vinston Bogarde, Mihael Rajziger, braća De Bur, Patrik Klajvert i Mark Overmars.

TREĆA HOLANDSKA BARSA SA RAJKARDOM

Ajaksov "DNK" vratio se u Barselonu 2003, imenovanjem Frenka Rajkarda, legende "kopljanika", za trenera katalonskog kluba.

Barsa je pod Rajkardom osvojila drugu, od pet titula prvaka Evrope - Arsenal je 2006. u Parizu pobijeđen 2:1, preokretom u finišu meča.

SILESEN I DE JONG

Sadašnja Barselona ima samo jednog Holanđanina u timu - rezervnog golmana Silesena, ali će od ljeta sigurno imati još jednog, možda čak i dvojicu. Supertalentovani De Jong već je pristao da se iz Ajaksa preseli u Barselonu, njegovim stopama mogao bi da pođe i vrsni štoper, Matijs de Liht.

IBRAHIMOVIĆ, SUARES...

Nisu samo holandski fudbaleri igrali za Ajaks i Barselonu.

Šveđanin Zlatan Ibrahimović afirmisao se u dresu amsterdamskog kluba, u koji je stigao iz Malmea, da bi preko Italije (Juventus, Inter), 2009. stigao u Barselonu. Nakon njega i Luis Suares, koji je između Ajaksa i Barselone tresao mreže u Liverpulu.

Bek Maksvel je još jedan igrač koji je nosio dres holandskog i katalonskog kluba.

Nije Barsa samo uzimala Ajaksove izdanke, i amsterdamski gigant se služio iz Barselone - Rodžer Garsija, Oleger, Bojan Krkić, a prije svih Mihael Laudrup, samo su neki od igrača koji su igrali prvo za Barsu, a potom za Ajaks.

Bonus video: