Mijatović: Da nije bilo rata, Jugoslavija bi pokorila svijet

"Imali smo sve što je bilo potrebno da postanemo najbolja ekipa na svijetu, ali rat je promijenio sve. Ekipe sa Balkana nisu smjele da nastupaju na velikim takmičenjima, tako da smo igrali samo prijateljske utakmice od 1992. do 1996. godine. Nije nas bilo četiri godine, a to je bio period u kojem smo bili najbolji. Bilo mi je vrlo teško", rekao je Mijatović u intervjuu za zvanični sajt Fife
109 pregleda 24 komentar(a)
Mijatović, Foto: N.Negovanović
Mijatović, Foto: N.Negovanović
Ažurirano: 23.06.2015. 12:34h

Veliki uspjeh reprezentacije Srbije do 20 godina, koja je nedavno u Novom Zelandu postala svjetski prvak, bio je povod zvaničnoj stranici Fife da napravi intervju sa Predragom Mijatovićem, legendarnim crnogorskim fudbalskim asom.

Mladi Srbi su u subotu ujutru pokorili svijet tačno 28 godina nakon što je to pošlo za nogom generaciji iz Čilea, koju su do zlata vodili i Crnogorci Mijatović, Branko Brnović, Dragoje Leković, Ranko Zirojević i Slaviša Đurković, te još mnogi kasnije slavni fudbaleri poput Davor Šukera, Zvonimira Bobana, Roberta Prosinečkog, Roberta Jarnija...

"Naša prva utakmica bila je protiv domaćina Čilea na Nacionalnom stadionu u Santijagu pred 65 hiljada ljudi", prisjetio se Mijatović u razgovoru za sajt Fife.

"Igrali smo dobro i ubrzo smo shvatili kako u Čileu možemo da ispišemo istoriju. Zbilja smo bili povezani, igrali smo napadački fudbal, postizali smo puno golova i pritom smo se dobro zabavljali".

Jugoslavija je takmičenje u grupi A završila kao prvoplasirana s maksimalnih šest bodova. U četvrtfinalu pao je Brazil (2:1), u borbi za finale Mijatović i društvo savladali su Istočnu Njemačku, a do pehara su došli preko Zapadne Njemačke i to nakon ruleta penala.

"Bio je to moj prvi trofej u karijeri i pamtim sve kao da se juče dogodilo. Bili smo grupa talentovanih, mladih fudbalera koja je briljantno odradila turnir. Ubrzo smo postali profesionalci i dosta nas je igralo u velikim svjetskim klubovima", rekao je Mijatović, koji se s tugom prisjetio ratnih 90-ih.

"Imali smo sve što je bilo potrebno da postanemo najbolja ekipa na svijetu, ali rat je promijenio sve. Ekipe sa Balkana nisu smjele da nastupaju na velikim takmičenjima, tako da smo igrali samo prijateljske utakmice od 1992. do 1996. godine. Nije nas bilo četiri godine, a to je bio period u kojem smo bili najbolji. Bilo mi je vrlo teško", rekao je Mijatović, koji pamti izbacivanje Jugoslavije s Eura u Švedskoj 1992. godine.

"Rat je izbio, pojavili su se problemi među nama igračima. Postojala je napetost, osjećali smo pritisak i previše smo vremena potrošili na razgovore o nečemu što nije imalo veze s fudbalom. Na kraju, nismo ni otišli na Euro".

Mijatović je uvjeren kako je Jugoslavija mogla da pokori svijet.

"Pogledajte, recimo, Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. Hrvatska je došla do polufinala, a Jugoslavija je zaustavljena u osmini. Imali smo sjajne fudbalere, kao što i danas imate sjajne igrače iz bivše države. Edin Džeko, Stevan Jovetić, Miralem Pjanić, Darijo Srna, Luka Modrić, Ivan Rakitić... bila bi to strašna ekipa", zaključio je Mijatović.

Crna Gora cilja veliku pozornicu

Nekadašnji fudbaler i direktor Real Madrida, autor nezaoboravnog gola u finalu LŠ 1998. protiv Juventusa koji je "kraljevima" donio prvu evropsku krunu nakon 30 godina, u intervjuu za zvaničnu stranicu Fife pričao je i o Crnoj Gori.

"Želimo da se kvalifikujemo na veliko takmičenje - na Svjetsko ili Evropsko prvenstvo. Fudbalski savez radi dobar posao, a vodi ga moj prijatelj Dejan Savićević. Često se srijećemo i komuniciramo, razgovaramo o stvarima vezanim za crnogorski fudbal. Uvijek ću biti tu da dam svoj doprinos, jer svi želimo Crnu Goru na velikoj pozornici", kazao je Mijatović.

Bonus video: