Parma proglasila bankrot, igraće u Seriji D

Parma ne može do 25. juna da pronađe novac i isplati dio duga, pa se više neće takmičiti u profesionalnoj konkurenciji
0 komentar(a)
Parma - Kjevo, Foto: Beta/AP
Parma - Kjevo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.06.2015. 15:19h

Dvadesetak godina nakon najvećih klupskih uspjeha i osvajanja brojnih trofeja Parma je dotakla dno - klub iz Emilija-Romanje je danas proglasio bankrot!

Tako je ono što se spremalo mjesecima unazad došlo na red, jer Parma za sve ovo vrijeme nije mogla da pronađe kupca koji bi spasao klub. Njih je, tačnije, bilo dovoljno, ali je svaki zainteresovani bježao sa "Tardinija" nakon što je vidio koliki su pravi dugovi. Navodno, makar tako pišu italijanski mediji, dug Parme je preko 200 miliona eura.

Juče je od kupovine odustala "Korado grupa", a danas i bivši bejzbol igrač Majk Pjaca. Kako su i oni promijenili plan, postalo je jasno da Parma ne može da pronađe novac i isplati dio duga (oko 20 miliona) da bi dobila licencu za igranje u Seriji B.

"Administratori Parme Anđelo Aneda i Alberto Gujon obavještavaju javnost da nijedna ponuda nije stigla za prodaju kluba", stoji u saopštenju kluba.

Parma tako postaje amaterski klub, a od naredne sezone će se takmičiti u najnižem rangu italijanskog fudbala - Seriji D.

Parma je prethodne sezone izgubila pravo da igra Ligu Evrope zbog dugova, potom je u prvenstvo ušla sa bodovnim minusom, a tokom sezone se potpuno raspala nakon što je nekoliko igrača dobilo raskid ugovora zbog neisplaćenih zarada.

I sam odlazak u Seriju B je bio veliki šamar za ovaj klub, a danas je stigao najgori mogući epilog.

Klub sa "Tardinija" je najveće uspjehe imao sredinom devedesetih godina prošlog vijeka. U istoriji ima osam trofeja - tri Kupa Italije, dva Kupa Uefa, te po jedan Superkup Italije, Evrope i Kup pobjednika kupova.

Bonus video: