Slamka spasa ili oproštaj od Eura

„Mi nismo Jovetić ili Vučinić, ali vjerujte, ako nam budu ostavili prostora daćemo gol", ističe Dejan Damjanović
107 pregleda 38 komentar(a)
Dejan Damjanović, Foto: Savo Prelević
Dejan Damjanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.06.2015. 09:54h

Prežaljena Crna Gora, sa ogromnim manjkom bodova, jednim službenim porazom i bez pet ili šest standardnih prvotimaca, večeras na sjeveru Evrope ima posljednju šansu da uhvati slamku spasa u trci za plasman na Evropsko prvenstvo.

Rival je Švedska, solidna evropska reprezentacija, sa superzvijezdom Zlatanom Ibrahimovićem.

Superzvijezdom, kakvu Crna Gora večeras nema - odsustvo Mirka Vučinića, Stevana Jovetića i Marka Baše ne samo da je otežalo gostovanje u Skandinaviji, već je ekipu Branka Brnovića dovelo u poziciju autsajdera u jednoj od najvažnijih utakmica kvalifikacija.

Autsajderi, a jedina opcija je pobjeda - može li gore i teže, no Crna Gora ne gubi nadu...

„Ne mogu da dođem ovdje i da kažem - jeste ljudi, izgubićemo 3:0! Možda smo nekad malo nerealni, i cijela nacija, i mi fudbaleri. Ali, želimo i nadamo se najboljem, to je sportski. Fale neki igrači, kraj je sezone, mnogi su iscrpljeni, ali će možda baš večeras momci što mijenjaju prvotimce istrčati više i bolje, i možda će nas na kraju Bog nagraditi za sve to”, kaže napadač Dejan Damjanović.

Fudbaler Pekinga biće večeras prva opcija u napadu - kao što je bio u većem dijelu prošlih kvalifikacija, u kojima je postigao gotovo sve ključne golove...

„Mi nismo Jovetić ili Vučinić, ali vjerujte, ako nam budu ostavili prostora daćemo gol! Probaćemo prvo da odradimo meč trkački i taktički, što je preduslov svega. Možda će njihovi mediji i igrači da nas potcijene, jer znaju da nema glavnih igrača, gledali su nas protiv Danske, mogu da kažu da nije to to...”, dodaje Damjanović.

Fudbal je ponekad čudna igra - dogodi se da autsajder pobijedi favorita, da slabiji šokira jačeg, da iz jednog šuta lopta uđe u gol...

Sve su prilike da će baš takva utakmica trebati Crnoj Gori u predgrađu Stokholma, Solni.

„Nikad se ne zna. Možda će nas potcijeniti, ne previše, ali dovoljno da možemo da postignemo gol i povedemo. A onda će im biti teško, jer i oni imaju dosta igrača koji su tek završili napornu sezonu. Mislim da možemo nešto da napravimo, i sa tim ciljem idemo za Švedsku”, poruka je Damjanovića.

U pozadini priprema za meč sa Švedskom, odvija se i smjena generacija crnogorskog nacionalnog tima. Možda su povrede to nametnule tako, ali tim koji istrči večeras uz Solni biće uz nekoliko izuzetaka vjerovatni sastav za naredne kvalifikacije.

Damjanović, kao najiskusniji prvotimac, pokušaće da da primjer mlađima.

„Specifična je situacija, tako se namjestilo. Dosta godina sam ovdje, dosta bitnih utakmica sam odigrao za reprezentaciju. Shvatam i važnost ove, i probaću kao najstariji da dam primjer najmlađima. Probaću da odigram stvarno dobru utakmicu”, istakao je napadač Crne Gore.

U Podgorici gori asfalt, u Stokholmu se lakše diše

Crnogorski fudbaleri trenirali su sinoć na “Frends areni” u predgrađu Stokholma Solni, na temperaturi za gotovo 15 stepeni manjoj nego u Crnoj Gori.

Dejanu Damjanoviću, koji je došao iz daleke Kine, promijenio nekoliko vremenskih zona i sletio u podgoričku vrelinu, prija odlazak u Skandinaviju.

„Sigurno da nam prija svjež vazduh, za 10 ili 15 stepeni niže temperatura, jer ono u Podgorici je haos, gori asfalt. Možda će nam se na ovoj temperaturi malo „otvoriti pluća”, čestiji je i svježiji vazduh, mnogo je bolje tako nego da je obrnuto. Plus, imamo toliko mladih igrača koji mogu da trče u šest ujutru, u šest popodne, po bilo kojoj temperaturi”, kaže Dejan Damjanović.

Kalstrom: Pobjeda binas bitno približila cilju

Vezista Kim Kalstrom jedan je od samo dvojice igrača sadašnje reprezentacije Švedske koji su igrali protiv Crne Gore u prijateljskom meču pod Goricom 2007. godine, kada je selekcija „tri krune” slavila sa 2:1. Drugi je golman Andreas Isakson.

Vezista Grashopersa večeras će tako treći put igrati protiv Crne Gore.

„U Podgorici je trebalo da dobijemo, dugo smo vodili, ali kao da nas je rano vođstvo opustilo, pa smo u finišu našim greškama izgubili dva boda. Vjerujem da smo naučili lekciju i da se večeras neće ponoviti nešto slično. Želimo tri boda koja bi nas približila cilju, plasmanu na Evropsko prvenstvo”, kazao je Kalstrom.

Sastavi

Solna - „Frends arena”. Kapacitet: 50.653. Sudija: Husein Geček (Turska).

Švedska: Isakson, Bengtson, Olson, Johanson, Vent, Larson, Ekdal, Kalstrom, Zengin, Ibrahimović, Berg.

Crna Gora: Božović, Zverotić, Savić, Simić, Tomašević, N. Vukčević, Kašćelan, Marušić, Bećiraj, Bakić, Damjanović.

Bonus video: