Od ribara i konduktera do junaka Sevilje

"Život mi je bio daleko od lagodnog. Morao sam da radim kao kondukter, jer je porodici bio potreban novac. O fudbalu tada nisam ni razmišljao", prisjeća se Baka, junak Sevilje
64 pregleda 1 komentar(a)
Karlos Baka, Foto: Beta-AP
Karlos Baka, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.05.2015. 15:17h

Prije samo osam godina bio je ribar, sada je jedan od najtraženijih napadača u Evropi i junak Sevilje, dvostrukog uzastopnog pobjednika Lige Evrope.

Riječ je o Kolumbijcu, Karlosu Baki, koji se u prošlosti povremeno bavio i poslom konduktera u autobusu, a prije dvije noći je sa dva gola srušio Dnjepar (3:2) u fenomenalnom finalu u Varšavi.

Španski mediji objavili su danas nevjerovatnu životnu priču 28-godišnjeg Kolumbijca, koji se ne tako davno grčevito radio da bi uspio da se prehrani.

"Pomagao mi je u lovu na ribu. Živjeli smo teško, pa je morao da nađe dodatni posao. Prodavao je karte u autobusu. Počinjao je da radi u zoru, a kući je stizao kasno kući", prepričava Karlosov otac.

Baka je tada imao 20 godina i - nije igrao fudbal!

Pokušao je prije toga, bio je talentovan, ali nedovoljan za kolumbijske skaute i tamošnje klubove. Zato je ostavio loptu i krenuo trbuhom za kruhom...

"Život mi je bio daleko od lagodnog. Morao sam da radim kao kondukter, jer je porodici bio potreban novac. O fudbalu tada nisam ni razmišljao", priča Baka.

Živio je i odrastao u Puerto Kolumbiji, gradiću udaljenom 20 kilometara vožnje od Barankilje. Jednog dana, otac mu je načuo da klub Atletiko hunior de Barankilja organizuje probnu utakmicu.

Baka se prijavio i počela je bajka - na turniru je postigao 48 golova. Nastavio je da igra i dvije godine kasnije potpisao je profesionalni ugovor sa Atletikom.

No, imao je 23 godine. Mnogi će reći - prekasno za ozbiljniju fudbalsku priču.

"Svi su govorili ko je taj Baka, šta će vam on!? A ja sam na debiju postigao dva gola i sve ih ućutkao. Imao sam teško djetinjstvo, ali nikad nisam odustajao. Nisu hrabri oni koji potonu, već oni koji se dignu jači", govorio je Karlos Baka.

Već u prvoj profesionalnoj sezoni bio je najbolji strijelac kolumbijskog Kupa, potom je kao najbolji strijelac lige vodio Atletiko do dvije titule šampiona. Već je bio poznat, vrata Evrope bila su mu širom otvorena.

U januaru 2012. godine uzeo ga je belgijski Klub Briž, za dva i po miliona eura, mada je bio na korak od transfera u moskovsku Lokomotivu. Početak u Brižu bio je težak, prvih nekoliko mjeseci proveo je na klupi za rezerve, ali kada je postigao prvi gol - više niko nije mogao da ga izbaci iz tima.

Za godinu je postigao 18 golova, najviše u belgijskom šampionatu, proglašen je za najboljeg igrača Župiler lige, pa ga je u junu 2013. kupila Sevilja, za sedam miliona eura...

Prvi gol postigao protiv Mladosti

Klub iz Andaluzije upravo tada preuzeo je Unai Emeri.

Karlos Baka bio je njegov prvi izbor u napadu, a prvi zajednički test - podgorička Mladost, u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Te vreće noći u Andaluziji, 1. avgusta 2013, Baki je bilo potrebno samo 18 minuta da postigne prvi gol u dresu Sevilje. Savladao je Miroslava Vujadinovića u pobjedi 3:0.

No, početak je bio težak.

"Puno je promašivao tih dana, mnogi su ga kritikovali, a ja sam uvijek stajao u njegovu zaštitu, jer sam vidio da se radi o sjajnom napadaču, pričao je njegov tadašnji saigrač, sada as Barselone, Ivan Rakitić.

Uskoro je, međutim, počeo da pogađa u kontinuitetu, dovoljno da ga "Marka" proglasi pojačanjem sezone u Primeri kada je prošle godine Sevilja osvojila Ligu Evrope.

Priča se ponovila i ove godine. Baku sada traži Mančester junajted.

Bonus video: