Rudar spreman za najbržu titulu

Niko do sada u CFL-u nije osigurao titulu tri kola prije kraja. Pljevljacima će to uspjeti ako danas savladaju Sutjesku., koja će zakomplikovati finiš trke za titulu, samo ako slavi protiv Rudara
0 komentar(a)
Rudar, Foto: Vesko Belojević
Rudar, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.05.2015. 12:09h

Ukoliko danas pod Golubinjom savlada Sutjesku, Rudar će osvojiti najbržu titulu u nezavisnoj Crnoj Gori.

Niko se, naime, nije radovao peharu tri kola prije kraja. Pljevljaci su svoju do sada jedinu titulu, u sezoni 2011/12, osigurali dva kola prije kraja, što je bio najkraći put do pehara - svi ostali šampioni, Budućnost, Mogren, Sutjeska (po dva puta) i Zeta ovjeravali su titule u posljednjem ili pretposljednjem kolu.

Brnović: Ni remi nije loš

Rudar ima šest bodova više od Sutjeske i u slučaju pobjede pobjegao bi na „plus devet”, što bi na tri utakmice do kraja značilo i matematičku ovjeru titule, s obzirom na bolji međusobni skor lidera.

Sutjeska, naravno, želi da pobjedom priđe rivalu na tri boda i zakomplikuje stvari u posljednja tri kola, jer Pljevljake čekaju još dva derbija, protiv Budućnosti u Podgorici i Mladosti u Pljevljima.

Sve ostale varijante idu u prilog ekipi Mirka Marića. Pljevljaci bi prihvatili čak i bod protiv Sutjeske, jer bi im u tom slučaju za titulu bila dovoljna još samo pobjeda protiv otpisanih Berana, kod kuće u posljednjem kolu.

"Ne kažem da bi podjela bodova bila loša, ali to svakako nije opcija kojoj ćemo težiti. Rudar protiv svakog i na bilo kom terenu igra na pobjedu, pa će tako biti i ovog puta. Uostalom, ovu prednost na tabeli, između ostalog, omogućio nam je i jesenji trijumf kraj Bistrice, kada smo nadigrali i ubjedljivo, 3:1, savladali Sutjesku. Logično je, dakle, da ćemo pred našim navijačima ofanzivom pokušati da nešto slično ponovimo, jer bolje odbrane od napada nema. Očekujem zaista dobar derbi dvije naše najkvalitetnije ekipe, pošto gosti pod Golubinju sigurno ne dolaze da se brane", kaže iskusni vezista lidera, Predrag Brnović.

Lukić: Bolji smo, pobijedićemo

U taboru Sutjeske se još nadaju da mogu do treće uzastopne titule.

Za to im je, prije svega, potrebna pobjeda u današnjem meču, pobjede i u preostala tri kola, ali dva dodatna kiksa Rudara do kraja.

U krajnjem, ako Nikšićani slave sa tri gola razlike, dovoljan će im biti još samo jedan kiks Rudara, uz svoje pobjede protv Mogrena, Zete i Bokelja.

"Bolji smo, želimo to da dokažemo na terenu i da pobijedimo", poruka je beka Nikšićana, Slavka Lukića.

Rudar je u prvom kolu prvenstva nadigrao Sutjesku kraj Bistrice (3:1), da bi drugi prvenstveni duel, pod Golubinjom, završen bez golova.

"Rudar je favorit, jer je lider, ali mi želimo da pobjedom zakomplikujemo prvenstvo. Ako slavimo, biće gusto do kraja", dodaje Lukić.

Podgorički derbi za Ligu Evrope

Mladosti i Budućnost igraju na Starom aerodromu podgorički derbi, što će biti direktan okršaj za treću poziciju i plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. Budućnost trenutno ima jedan bod više.

Oba tima, doduše, imaju „alternativu” - ako Mladost savlada Petrovac u finalu Kupa 20. maja, i jedni i drugi će izboriti evropsku vizu, bez obzira na to ko bio treći, a ko četvrti na tabeli.

Danas će se voditi i borbe za opstanak, odnosno za izbjegavanje baraža. Zeta, koja je vezala tri pobjede, ima šansu da trijumfom protiv Grblja dođe na korak od direktnog opstanka, a fudbalerima Bokelja to će uspjeti i matematički ako savladaju Petrovac, a Mornar ne pobijedi u Beranama.

"Igramo protiv tima koji je ovesezone znao da izadje na kraj sa nama. I očekuje nas teško gostovanje. Ipak, moramo podizati formu pred dugo čekano finale Kupa. Želimo što bolji rezultat u Kotoru- bio je kategoričan napadač Petrovca Benjamin Kacić.

Beranci će, s druge strane, i matematički u Drugu ligu ako ne savladaju Mornar, a Mogren u Budvi pobijedi Lovćen.

"Gostovanje u Beranama, ekipi koja i pored eliminacije iz elitnog ranga igra fer i korektno neće biti nimalo naivno. Moramo mobilisati svoje redove i odigrati najbolje što možemo u ovom trenutku ukoliko želimo povoljan rezultat", rekao je pomoćni trener Mornara Dejan Nenezić.

Kako su se osvajala prvenstva

Sezona 2006/07: Zeta je osvojila titulu u posljednjem kolu, pobjedom u Beranama. Budućnost je uzalud čekala kiks Golubovčana, koji su uzeli prvi trofej sa dva boda prednosti.

Sezona 2007/08: Budućnost je slavila u pretposljednjem kolu, pobjedom nad Dečićem pod Goricom (4:0). Prevnstvo se pamti po tome što su tri vodeća tima završila sezonu sa istim brojem bodova (Budućnost, Zeta i Mogren po 66), ali su Podgoričani bili najbolji u mini-tabeli.

Sezona 2008/09: Prvo slavlje Mogrena, u posljednjem kolu. Budvani su pobijedili Jedinstvo u Bijelom Polju (2:1) i ostavili iza sebe Budućnost, koja je na kraju imala četiri boda manje.

Sezona 2009/10: Rudar je osvojio svoju prvu titulu, dva kola prije kraja, kada je remijem kod kuće sa Petrovcem (2:2) ostavio Budućnost na nedostižna četiri boda.

Sezona 2010/11: Opet je Mogren osvojio titulu u posljednjem kolu, pobjedom u Budvi nad Mornarom (2:0). Drugoplasirana Budućnost imala je isti broj bodova, ali bolji međusobni skor.

Sezona 2011/12: Povratak Budućnosti na tron i slavlje kolo prije kraja, u derbiju protiv Rudara (1:1) pod Goricom. Pljevljaci su završili drugi sa tri boda manje.

Sezona 2012/13: Prva od dvije vezane titule Sutjeske. Nikšićani su se matematički osigurali pehar u posljednjem kolu, pobjedom nad Lovćenom kraj Bistrice (2:1). Drugoplasirana Budućnost na kraju je imala „minus pet”.

Sezona 2013/14: Ponovo Sutjeska, ponovo u posljednjem kolu, ponovo pred svojim navijačima, ovoga puta protiv Dečića - 4:0. Sav posao Nikšićani su, međutim, završili kolo prije kraja, remijem kod kuće sa Lovćenom (1:1).

Parovi 30. kola

BERANE - MORNAR (17 sati) Sudija: Pavle Radovanović (Podgorica)

BOKELJ - PETROVAC (17) Sudija: Nikola Vođević (Podgorica)

ZETA - GRBALJ (17) Sudija: Savo Vujović (Cetinje)

MOGREN - LOVĆEN (17) Sudija: Miraš Cerović (Podgorica)

RUDAR - SUTJESKA (17) Sudija: Milovan Milačić (Podgorica)

MLADOST - BUDUĆNOST (17) Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

Bonus video: