Stadion na kojem golmanima trebaju kacige

Golman Rusije Igor Akinfejev pogođen je bakljom pravo u glavu. Nije postavljalo pitanje da li će se ovo desiti - već kada i na koji način?
140 pregleda 28 komentar(a)
Titon, Foto: Savo Prelević
Titon, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2015. 17:16h

Golman Rusije Igor Akinfejev srećan je što je u Podgorici u petak veče ostao živ, ili što nije teže povrijeđen nakon što mu je baklja ubačena sa sjeverne tribine izazvala potres mozga, spržila dio kose i napravila opekotinu na vratu.

Spisak vandalskih izgreda crnogorskih navijača na utakmicama reprezentacija i klubova u posljednjih sedam-osam godina - podugačak je, i trebalo bi mnogo vremena i prostora da bi se sve to nabrojalo...

Zbog svega toga se nije postavljalo pitanje da li će se ovo desiti - već kada i na koji način? Da je baklja u petak veče promašila Akinfejeva, pogodila bi golmana Lihtenštajna, Austrije ili neke treće reprezentacije koja će uskoro gostovati u Podgorici.

Pogodila bi ga i šipka, stolica, upaljač, čak i mobilni telefon - sve su to predmeti koji su ovih godina upadali u teren, a bili su namijenjeni golmanima, igračima koji izvode korner ili aut...

Petarde i stolice na golmana Poljske

Golman Poljske Pržemislav Titon je septembra 2012. godine bio velikodušan prema fudbalskoj reprezentaciji Crne Gore i njenom savezu nakon što je junački ostao na nogama i nastavio da brani pošto su na njega bacane petarde i stolice - sa iste sjeverne tribine.

Dogodilo se to isto na početku meča, doduše ne baš u 10. sekundi - a to ne znači ništa drugo osim da vandali gađaju s namjerom i predumišljajem.

Mogao je sudija sa Islanda i tada da prekine meč, jer su osim petardi na teren upadale šipke i stolice, a poljskom kapitenu Jakubu Blaščikovskom trebalo je skoro minut da izvede penal dok se ne uklone svi predmeti iz šesnaesterca, ovoga puta ispod južne tribine.

Nastavilo se, a kamo sreće da je prekinuto tada - da se dogodila Poljska, možda se ne bi dogodila Rusija, možda bi se vandalizmu ranije stalo na put...

Mobilnim telefonom na golmana San Marina

A da dio crnogorskih navijača ne bira ni protivnika, ni golmana, ni rezultat na terenu, govori do sada malo poznat detalj iz novembra 2012. godine, dva mjeseca nakon utakmice sa Poljskom.

Pod Goricom je gostovao San Marino - trening utakmica za potvrdu prvog mjesta u grupi, na terenu je sve išlo bez problema za domaćina, kada je na golmana San Marina, izvjesnog Alda Simonćinija, doletio mobilni telefon!?

Promašio ga je, baš kao što je i promašio vidokrug sudije i službenih lica. Tada je sve zataškano, ali nije moglo svaki put...

Svim i svačim na golmana Engleske

Pod Goricom su prije tačno dvije godine, marta 2013, gostovali Englezi. Britanski mediji su utakmicu u Podgorici opisali kao "gostovanje iz pakla" - zbog pljuvanja fudbalera sa ograde istočne tribine, petardi i dimnih bombi - što je, sa druge strane, naišlo na osudu dobrog dijela crnogorske javnosti...

Na udaru navijača, i tada sa sjeverne tribine, i tada je bio golman, Džo Hart. Slika čuvara mreže Mančester sitija upletenog u rolne papira obišla je Evropu kao simpatičan detalj - no, na Harta nisu ubacivane samo rolne papira, već i upaljači, olovke i drugi (doduše sitni) predmeti.

Engleski golman je te martovske večeri ispao pravi sportsmen, baš kao i Titon - sudiji utakmice je u jednom momentu sugerisao da nema razloga da se utakmica prekida, niti da se iko upozorava...

Pravo u glavu!

Ono što se nije dogodilo Titonu, Simonćiniju ili Hartu, dogodilo se Rusu Igoru Akinfejevu, koji je pogođen bakljom u glavu.

Slučajno ili namjerno, više nije ni važno - to je jednom moralo da se dogodi.

Ruski golman je kolima hitne pomoći prevezen u Urgentni blok Kliničkog centra Crne Gore gdje mu je konstatovan potres mozga i opekotina na vratu.

I on je ispao pravi sportsmen - poručio je da se nada da se ovo neće više nikom dogoditi, ni u Crnoj Gori, ni negdje drugo...

Počelo je 2004. godine - građevinskim materijalom na Ivicu Kralja

"Moderno" divljaštvo na crnogorskim stadionima počelo je prije 10 godina, utakmicom Budućnost - Partizan, prvim velikim derbijem otkako se podgorički klub vratio u Prvu ligu, tada jedinstvene Srbije i Crne Gore.

Kako se sjeverna tribina stadiona pod Goricom tada još uvijek radila, a na njoj je bilo mnogo građevinskog materijala, golman Partizana Ivica Kralj našao se na udaru - šipki, kamenica, svega što se dijelu navijača našlo pod ruku.

"Srećan sam što je Ivica Kralj ostao živ", izjavio je tadašnji trener Partizana Vladimir Vermezović.

Uz mnogo muke i nekoliko prekida, utakmica je privedena kraju.

Iako se radilo o klupskoj, a ne reprezentativnoj utakmici, svi incidenti koji su se dogodili u narednih deset godina na crnogorskim stadionima i u halama - od fudbala, preko rukometa i košarke, od Podgorice do Nikšića - povezani su jedni sa drugim i predstavljaju ogledalo stanja svijesti i moralnog sunovrata crnogorskog društa, te nemoći i nesposobnosti države da se suoči sa problemom.

Jer, sve što se događa na crnogorskim stadionima, već se dogodilo se negdje drugo - u kafiću, na ulici...

Pljuvali Ešlija Kola, pljačkali u Milanu i San Marinu, upadali na teren protiv Engleza, tukli se između sebe

No, vratimo se crnogorskoj reprezentaciji, i to samo bliskoj prošlosti...

Iako su od fudbalera i stručnog štaba i medija uvijek tretirani kao "12. igrač reprezentacije", crnogorski navijači - bilo da su na sjeveru, jugu, zapadu i istoku - pravili su proteklih godina brojne izgrede zbog kojih je Uefa od Fudbalskog saveza Crne Gore ukupno inkasirala nekoliko stotina hiljada eura.

Od pomenutog divljaštva protiv Poljske, preko ubacivanja predmeta u teren, pamtiće se i upad nekoliko stotina navijača na teren po završetku utakmice sa Engleskom (2:2) u Podgorici, oktobra 2011.

Crnogorski navajači su upali da slave, ali i da provociraju engleske navijače - smještene na sjevernoj tribini. Na terenu su istovremeno bili fudbaleri reprezentacije Engleske, koji su trkom otišli u svlačionicu.

Samo tri dana kasnije, na proputovanju kroz Milano za utakmicu sa Švajcarskom u Bazelu, nekoliko navijača sa crnogorskim obilježjima opustošilo je butike Intera i Milana na stadionu "San Siro".

Isti vandali pljačkali su radnje po San Marinu godinu kasnije.

Kada su Englezi posljednji put gostovali u Podgorici, 2013. godine, "spektakularna" međusobna tuča crnogorskih navijača na sjevernoj tribini je obišla svijet. Nekoliko dana nakon utakmice u kojoj su engleski fudbaleri pljuvani i gađani papirićima kraj aut linije na istočnoj tribini, jedna engleska novina uvrstila je stadion pod Goricom kao "jedno od deset najmračnijih mjesta u svijetu fudbala".

Jesu li bili u pravu?

Bonus video: