Igra fudbalskih prijestola

2 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2015. 10:26h

Iako je veliki Pele doputovao na Ostrvo kako bi na „Enfildu” gledao meč najtrofejnijih engleskih klubova Liverpula i Mančester junajteda, evropska fudbalska prijestonica smještena je 1400 kilometara južnije - u Barseloni.

„El klasiko”, najgledanija španska sportska sapunica širom Zemljinog šara, proći će kroz 230. epizodu u 113 godina starom rivalstvu koje je preraslo u simbol dvaju polova savremene političko-društvene zbilje najveće južnoevropske države.

“Ovo su veoma slične utakmice, jedne od najboljih koje današnji fudbal može ponuditi”, pokušao je najbolji fudbaler svijeta svih vremena da ublaži patnje kolijevke fudbala, koja prvi put poslije 22 godine neće imati predstavnika u četvrtfinalima evropskih klupskih takmičenja.

Otkada se Žoze Murinjo sklonio sa klupe Reala, „el klasiko“ više nema karakter rata svim (ne)dozvoljenim psihološkim sredstvima - fokus se vratio na teren.

A na njemu Barselona uživa u posljednja dva i po mjeseca. Sa 27 pobjeda u 30 mečeva ostavila je januarsku krizu i potrese iza sebe, baš kao i „kraljevski klub“ na tabeli Primere.

Pred 170. prvenstveni okršaj izostala su uobičajena verbalna peckanja, a dva trenera kao da su jedan sa drugog prepisali stav da se šampionska kruna ne kuje na Nou Kampu.

“”El klasiko“ je uvijek veoma važan, ali mislim da neće odlučiti pitanje šampiona. Predstoji nam još 10 kola do kraja prvenstva i previše teških utakmica za oba tima”, mirno je konstatovao Luis Enrike, a „tercu“ mu je držao Karlo Anćeloti.

“Svaki meč do kraja sezone je bitan. Naravno, „el klasiko” u ovom trenutku nije toliko važan koliko utakmice sa Atletikom u Ligi šampiona.

Pobjednik će imati lijepu prednost, ali ništa neće biti riješeno”.

Početkom januara Luis Enrike je bio pred smjenom poslije poraza od Sosijedada. Otada, njegov tim je slavio 17 trijumfa u 18 mečeva i održava trofejni plam u tri takmičenja. Ipak, nekadašnji igrač Reala zna da se lava, kakav je „kraljevski klub“, treba čuvati i kada izgleda uspavan.

“Nema favorita. Real je u ovakvoj situaciji veoma opasan. Potrebno je naše najbolje izdanje za pobjedu. Želimo meč koji ćemo kontrolisati od početka”.

Tamo gdje je Enrike bio u januaru, Anćeloti je u martu. Nakon što je od sredine septembra do kraja godine nanizao 22 trijumfa, među njima i raskošni 3:1 nad Barsom na Bernabeu, Real se ne može prepoznati - u krizi je identiteta, blijed, sa samo jednom pobjedom u posljednja četiri meča.

“Ne bih potpisao remi - mislim da imamo kvalitet za pobjedu”.

Anćeloti, uzgred, kao trener nikada nije pobjedio na Nou kampu. Igra fudbalskih prijestola - drugi dio. Nekako s proljeća, fudbalska aroma iz Katalonije opija...

Galerija

Bonus video: